25.2.10

Απειλή για νέα υποβάθμιση από τη Standard & Poor's

Η Standard & Poor's ενδέχεται να υποβαθμίσει την αξιολόγηση BBB+ της Ελλάδας κατά μία ή δύο βαθμίδες εντός του επόμενου μήνα, αναφέρει σε χθεσινή του ανακοίνωση ο ξένος οίκος επικαλούμενος πτωτικούς κινδύνους για την ανάπτυξη που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα σταθερότητας.

Η S&P, η οποία διατήρησε τις αρνητικές προοπτικές για τη χώρα μας, επισημαίνει ότι ενδεχομένως να μειώσει την αξιολόγησή της, αν χαθεί η λαϊκή στήριξη στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης.

Η S&P θεωρεί τη λήψη πρόσθετων μέτρων ως λογικό βήμα στην κατεύθυνση της μείωση του δημοσίου χρέους, δεδομένης της μεγάλης απόκλισης μεταξύ των προοπτικών για επιδείνωση της ανάπτυξης και των υπερβολικά αισιόδοξων εκτιμήσεων για την ανάπτυξη φέτος.

«Κατά την άποψή μας, μια νέα υποβάθμιση ενός ή δύο βαθμίδων είναι πιθανή εντός ενός μήνα», σύμφωνα με τον αναλυτή της Standard & Poor's, Marko Mrsnik.

«Οι πτωτικοί κίνδυνοι για την πραγματική και ονομαστική ανάπτυξη της Ελλάδας είναι πιθανόν να αυξήσουν την έκταση της απαραίτητης δημοσιονομικής προσαρμογής, εγείροντας αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι εφικτοί οι φιλόδοξοι στόχοι του προϋπολογισμού της χώρας… Αν η λαϊκή στήριξη για το πρόγραμμα σταθερότητας της κυβέρνηση υποχωρήσει από τα σημερινά επίπεδα, θέτοντας σε κίνδυνο την εφαρμογή τους, ίσως να μειώσουμε και την σύσταση».

»Παρά την εμφανή ισχυρή λαϊκή στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, πιστεύουμε ότι οι κίνδυνοι όσον αφορά την εφαρμογή θα συνεχιστούν κατά την πορεία του προγράμματος σταθερότητας της κυβέρνησης».

Πηγή: Reuters

Προειδοποίηση και από την Moody's

Μετά την S&P και η Moody's απειλεί με υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, εντός των επόμενων μηνών, εάν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι της χώρας. Εάν, πάντως, η Ελλάδα εφαρμόσει με επιτυχία το πρόγραμμα μείωσης ελλείμματος και χρέους, τότε η αξιολόγησή της θα σταθεροποιηθεί στο «A2».

«Εάν σε μερικούς μήνες αποδειχθεί ότι υπάρχουν σημαντικές αποκλείσεις από το πρόγραμμα, τότε είναι πολύ πιθανό ότι θα προσαρμόσουμε ανάλογα και την αξιολόγησή μας», τόνισε ο Pierre Caileteau, επικεφαλής κρατικού χρέους της Moody's. Όπως τόνισε αυτή η προσαρμογή της πιστοληπτικής αξιολόγησης σημαίνει «υποβάθμιση κατά μερικές μονάδες».

Newsroom ΔΟΛ

No comments: