30.3.10

Αντληση €390 εκατ. από την επανέκδοση 20ετούς ομολόγου

Ποσό ύψους 390 εκατ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο από την επανέκδοση ομολόγου με κουπόνι 5,9%, λήξης τον Οκτώβριο του 2022, όπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ .

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers) και η ημερομηνία διακανονισμού (settlement date) είναι η Τρίτη 6 Απριλίου 2010.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, έγιναν δεκτές προσφορές ύψους 390 εκατ. ευρώ στην τιμή 99,05. Σημειώνεται ότι δεν δίδεται καμιά επιπλέον προμήθεια.

«Η επανέκδοση έρχεται να εξομαλύνει τεχνικές δυσχέριες σε αυτό το σημείο της καμπύλης των ελληνικών ομολόγων, που δημιουργούνται από θέσεις short μεταξύ των βασικών διαπραγματευτών», δήλωσε νωρίτερα ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου.

Ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι το Δημόσιο θα προχωρήσει στην έκδοση Εντόκων Γραμματίων του Δημοσίου (ΕΓΔ) ετήσιας και εξάμηνης διάρκειας στις 13 Απριλίου και 3μηνης διάρκειας στις 20 Απριλίου, στο πλαίσιο των καθιερωμένων εκδόσεων του.

«Θα εκδόσουμε 6μηνα και ετήσια γραμμάτια στις 13 Απριλίου και 3μηνα γραμμάτια στις 20 Απριλίου, θα είναι οι καθιερωμένες εκδόσεις», δήλωσε ο κ. Χριστοδούλου στο Reuters, χωρίς να αποκαλύψει το ύψος των κεφαλαίων που θα αντληθούν από τις δημοπρασίες.

Εντός του Απριλίου λήγουν παλαιότερες εκδόσεις ΕΓΔ, και συγκεκριμένα 1,56 δισ. ευρώ 13 εβδομάδων στις 23 Απριλίου, 1,28 δισ. ευρώ διάρκειας 26 εβδομάδων στις 16 Απριλίου και 985 εκατ. ευρώ διάρκειας 52 εβδομάδων στις 13 Απριλίου.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1796520

______________

Μπορεί να φαινόταν καλή ιδέα αλλά τελικά οι φόβοι περί μη εμφάνισης επενδυτών σε τέτοια επίπεδα επιτοκίου επαληθεύτηκαν...

Η δική μου υπόθεση ήταν ότι θα είχε πουλήσει στις ελληνικές τράπεζες μεγαλύτερο μέρος της σημερινής έκδοσης. Αυτός όμως έπαιξε μάλλον συντηρητικά για να δει την αγορά.

No comments: