29.3.10

ΗΠΑ: Μυστήριο η δυσανάλογη μείωση των θέσεων εργασίας

Ένα μεγάλο μυστήριο περιμένει τη λύση του από τον διοικητή της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, ο οποίος καλείται να εξηγήσει γιατί, ενώ η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις θέσεις απασχόλησης.

Το ερώτημα που ταλανίζει τους οικονομολόγους της Fed είναι γιατί στη διάρκεια της κρίσης 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν τη δουλειά τους. Παρότι σημειώθηκε η μεγαλύτερη επιβράδυνση των τελευταίων ετών, οι μαζικές απολύσεις αυτού του ύψους δεν δικαιολογούνται, καθώς ξεπερνούν ακόμη και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις των αναλυτών.

Σύμφωνα με τον Μπεν Μπερνάνκι, δύο είναι οι πιθανές εξηγήσεις: «πρώτον, ίσως η ύφεση να είναι πιο βαθιά απ’ ό,τι πιστεύαμε και, δεύτερον, όταν οι επιχειρήσεις αναγκάζονταν να κάνουν περικοπές προσωπικού, η παραγωγικότητα αυξήθηκε περισσότερο απ’ ό,τι υπολογιζόταν», με αποτέλεσμα να διατηρηθούν τα επίπεδα παραγωγής με πολύ λιγότερο προσωπικό.

Η πολυαναμενόμενη έκθεση για την απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες που αναμένεται να έρθει στο φως την Παρασκευή ενδέχεται να ρίξει «λάδι στη φωτιά». Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εξέφρασαν πολύ διαφορετικές εκτιμήσεις, οι οποίες κυμάνθηκαν από τη δημιουργία 400.000 νέων θέσεων έως και μικρή καθαρή μείωση.

Η γενική άποψη που επικράτησε, ωστόσο, είναι 190.000 νέες θέσεις, η οποία –εφόσον επαληθευτεί– θα σημάνει τη δεύτερη μηνιαία επέκταση της αγοράς εργασίας μετά το Δεκέμβριο 2007 που εκδηλώθηκε η ύφεση.

Κινητήριος δύναμη της αύξησης αυτής αναμένεται να είναι ο δημόσιος τομέας, καθώς φέτος πρόκειται να διεξαχθεί η πληθυσμιακή απογραφή στις ΗΠΑ, η οποία προγραμματίζεται ανά δεκαετία. Αυτό συνεπάγεται την πρόσληψη προσωρινού προσωπικού εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων, τα οποία θα απασχοληθούν μερικούς μήνες.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1795810

____________________

O Μπεν νομίζω ότι το τοποθετεί σωστά! Όπως άλλωστε και ο προκάτοχός του "σοφός παππούς", ο οποίος φώναζε για την αξία της αμερικάνικης παραγωγικότητας!

Άμα είναι να χάσεις τη δουλειά σου, δουλεύεις περισσότερο και δεν ζητάς αύξηση...

No comments: