31.3.10

Εκτόξευση ζημιών των εισηγμένων στο δ΄ τρίμηνο

Μία από τις πλέον αρνητικές επιδόσεις σε επίπεδο ζημιών επανέλαβαν τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών στο τέταρτο τρίμηνο καθηλώνοντας τα συνολικό καθαρό αποτέλεσμα κάτω από τα 4 δισ. ευρώ για πρώτη φορά μετά το 2003 (3,2 δις ευρώ), όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων των λογιστικών καταστάσεων και των ισολογισμών του 2009, από το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Σημείο αναφοράς σε αυτή την εικόνα, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος, είναι η σχεδόν ισορροπημένη παρουσία ζημιογόνων και κερδοφόρων εταιρειών, φαινόμενο πρωτόγνωρο στην ιστορία της Ελληνικής αγοράς δεδομένου των αναστολών και διαγραφών διαπραγμάτευσης που έχουν προηγηθεί, οι οποίες ως επί το πλείστον αφορούσαν πτωχευμένες εταιρείες.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η ουρά των ζημιογόνων εταιρειών δεν φαίνεται να έχει τέλος και η προσέγγιση της ισορροπίας στο 50% του συνόλου είναι μια ένδειξη σταδιακής προσβολής ακόμα και παραδοσιακά υγιών εταιρειών ή κλάδων.

Στην περυσινή χρήση το δ’ τρίμηνο είχε επηρεαστεί σε επίπεδο εμπορικών επιχειρήσεων από τα επεισόδια στα κυριότερα αστικά κέντρα ενώ φέτος ο συνδυασμός της κάμψης της ζήτησης στην εμπορική αγορά αλλά και ο περιορισμός των εσόδων των τραπεζών λόγω των αυξημένων προβλέψεων και έκτακτων παραγόντων ανέκοψε το momentum των τριμήνων που προηγήθηκαν. Πέρυσι, το σύνολο των ζημιών στο δ’ τρίμηνο είχε διαμορφωθεί σε 1,2 δις ευρώ, το μεγαλύτερο αρνητικό μέγεθος ζημιών που έχει καταγραφεί σε ένα τρίμηνο από την έναρξη δημοσίευσης των αποτελεσμάτων με διεθνή λογιστικά πρότυπα. Οι εισηγμένες έχασαν το πλεονέκτημα της χαμηλής βάσης σύγκρισης εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων που κατά την διάρκεια του 2009 έβαιναν από το κακό στο χειρότερο όπως η πιστωτική επέκταση, η οικοδομική δραστηριότητα, η βιομηχανική παραγωγή, η διαφημιστική δαπάνη κ.α. Ακόμα και η εκλογική αναμέτρηση του Οκτωβρίου λειτούργησε ανασταλτικά στην κατανάλωση και στο κόστος των εταιριών λόγω της αναμονής που προκάλεσε στην λήψη αποφάσεων για την ανάθεση δημοσίων έργων (πληροφορική, κατασκευές) ή την έγκριση επενδύσεων.

Υπό αυτές τις συνθήκες η κερδοφορία μειώθηκε το 2009 κατά 37% σε σχέση με το 2008 όπου είχε προηγηθεί μια ακόμα μείωση της τάξεως του 43%. Αθροιστικά σε δύο χρήσεις η μείωση των καθαρών κερδών περιορίσθηκε κατά 63% μέγεθος το οποίο δεν είχε προηγούμενο ούτε κατά την περίοδο 2000 – 2003.

Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν στα 10,53 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 6,2% εξαιτίας της εξαιρετικής επίδοσης της ΔΕΗ χωρίς την οποία η μείωση θα διαμορφωνόταν στο 7,5%. Η ζήτηση στο δ’ τρίμηνο παρέμεινε σε αρνητικούς ρυθμούς (-14,16%) διαμορφώνοντας χαμηλότερο κύκλο εργασιών κατά 12,6% στο σύνολο του έτους.

Σε ό,τι αφορά την συνεισφορά των κλάδων κεφαλαιοποίησης οι 20 μεγαλύτερες εταιρίες παράγουν 4,3 δις ευρώ, 600 εκ. ευρώ περισσότερα από ότι οι υπόλοιπες 259 εταιρίες που αποτελούν το σύνολο του ΧΑ γεγονός το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί και το κυριότερο άλλοθι του σχεδόν μονόπλευρου ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται στην αγορά του ΧΑ.

Παρά την καθίζηση των κερδών οι εμποροβιομηχανικές εταιρίες προσπάθησαν να διατηρήσουν το υγιές κομμάτι του πελατολογίου τους βελτιώνοντας τα περιθώρια τους. Αν και εδώ η παρουσία των ισχυρών μεγεθών της ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα είναι κρίσιμη για την διαμόρφωση των συνολικών περιθωρίων όλες οι κατηγορίες κεφαλαιοποιήσεων δείχνουν καλύτερη εικόνα σε σχέση με την περυσινή χρήση. Ανησυχητική πάντως είναι η επανάληψη αρνητικών καθαρών περιθωρίων για δεύτερη συνεχόμενη χρήση στο δ’ τρίμηνο μια τάση που εξηγείται ως επιδίωξη των εταιριών να μειώσουν τα αποθέματα τους ή να «πιάσουν» κάποιους στόχους πωλήσεων αδιαφορώντας για το κόστος. Τα 573 εκ. ευρώ ζημιών του δ’ τριμήνου των εμπορικών εταιριών περιέχουν την έκτακτη φορολογική εισφορά αλλά και τις όποιες προβλέψεις απομείωσης αποθεμάτων, μη είσπραξης απαιτήσεων και ορθής απεικόνισης στοιχείων του ενεργητικού που είθισται να διενεργείται στο τέλος του έτους.

Οι καθαρές θέσεις φαίνεται να αντέχουν παρά τις μεγάλες απομειώσεις δανείων στον τραπεζικό κλάδο (+1%) ενώ τα συνολικά μερίσματα που θα εισπράξουν οι μέτοχοι θα περιοριστούν στα 1,9 με 2,0 δις ευρώ (2008: 2,5 δις ευρώ) με το μεγαλύτερο μερίδιο να αφορά μερίσματα του ΟΠΑΠ (558 εκ. ευρώ) του ΟΤΕ [OTEr.AT] Σχετικά άρθρα (245 εκ. ευρώ) και της ΔΕΗ (224 εκ. ευρώ).

Πρωταγωνιστές

Από τις εταιρίες που ξεχώρισαν πλην του τραπεζικού κλάδου σε επίπεδο μεγάλης κεφαλαιοποίησης οι ΔΕΗ, ΑΒΑΞ, Folli- Follie [FOLr.AT] Σχετικά άρθρα , Βασιλόπουλος, Ελληνικά Πετρέλαια [HEPr.AT] Σχετικά άρθρα , και Motor oil διακρίθηκαν για την διεύρυνση των μεγεθών τους στο σύνολο της χρήσης. Εκτός από την δυναμική των κερδών η ποιότητα των κερδών ήταν κατά κύριο λόγο λειτουργική και η διεύρυνση αφορούσε εκτός των κερδών, τζίρους και περιθώρια κερδών.

Στις μικρές εταιρίες συμπαθητικά έως καλά αποτελέσματα εντοπίσαμε σε εταιρίες που διατήρησαν καλά περιθώρια κέρδους με προσεκτική διαχείριση του δανεισμού όπως οι Κρι – Κρι, Revoil [REVr.AT] Σχετικά άρθρα , Elinoil, Περσέας, Καραμολέγκος Eurodrip [EDPr.AT] Σχετικά άρθρα , Mls Πληροφορική, Κυριακίδης την Rilken [RILr.AT] Σχετικά άρθρα ενώ τα κυριότερα θετικά turn around stories αφορούσαν την ΔΕΗ, την Intracom [INRr.AT] Σχετικά άρθρα , την Infoquest την, Lavipharm [LPHr.AT] Σχετικά άρθρα , την Αθηνά και το Ζήνωνα.

Στον αντίποδα αρνητικός πρωταγωνιστής ήταν ο κλάδος βασικών μετάλλων με όλες σχεδόν τις εταιρίες να εμφανίζουν ζημιές (πλήν Σωληνουργίας) και συνολική «χασούρα» 185 εκ. ευρώ. Κακή εικόνα είχαμε ακόμα στους κλάδους των καλωδίων, της ξυλείας και επίπλου (επίσης οι περισσότερες εταιρίες παρέμειναν ζημιογόνες) των εκδόσεων και ΜΜΕ λόγω της πολύ μειωμένης φετινής διαφημιστικής δαπάνης η οποία εξακολουθεί να συμπιέζει την τελική γραμμή και στο δ’ τρίμηνο. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η εικόνα καθαρών κερδών μη ελαστικών κλάδων όπως της Ύδρευσης, των Λιμένων και των Νοσοκομείων οι οποίοι για διαφορετικούς λόγους εμφανίζουν μεγάλες υστερήσεις σε σχέση με πέρυσι.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1797149

No comments: