14.3.10

Διαβεβαιώσεις για την αξία του δολαρίου ζητά η Κίνα από τις ΗΠΑ

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο εξέφρασε την ανησυχία του για το αμερικανικό δολάριο και κάλεσε την Ουάσινγκτον να λάβει «χειροπιαστά μέτρα» για να διαβεβαιώσει την Κίνα για την ασφάλεια των αμερικανικών κρατικών ομολόγων που διαθέτει η Κίνα.

«Οποιαδήποτε διακύμανση στην αξία του αμερικανικού νομίσματος μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία» δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός.

Δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Κίνα δεν μπορεί να ανεχθεί οποιοδήποτε λάθος, «όσο μικρό και αν είναι», όταν αφορά τις επενδύσεις της. «Θα ήθελα οι ΗΠΑ να λάβουν χειροπιαστά μέτρα για να καθησυχάσουν τους επενδυτές» είπε.

Παράλληλα, ο Γουέν Τζιαμπάο απέρριψε κάθε ξένη πίεση προς το Πεκίνο να ανατιμήσει το κινεζικό νόμισμα, το γουάν, καλώντας τις άλλες χώρες να σταματήσουν να τους «δείχνουν με το δάχτυλο», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι το Πεκίνο κρατά υποτιμημένο το γουάν, για να κρατά το πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, γεγονός που «παραμορφώνει» τις παγκόσμιες ροές κεφαλαίου.

Ο Γουέν Τζιαμπάο απέρριψε κάθε εξωτερική ανάμιξη στην διαδικασία λήψης αποφάσεων όσον αφορά την πολιτική των ισοτιμιών του κινεζικού νομίσματος, δηλώνοντας ότι το σταθερό γουάν δε βοήθησε μόνο την Κίνα, αλλά και τον κόσμο, να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.

«Διαφωνούμε με την πρακτική να εμπλέκονται χώρες σε αμοιβαία ανταλλαγή κατηγοριών και χώρες να λαμβάνουν μέτρα προκειμένου να αναγκάσουν άλλες να ανατιμήσουν τα νομίσματά τους» τόνισε.

Η Κίνα, πρόσθεσε ο Κινέζος πρωθυπουργός, κατέβαλε «σθεναρές προσπάθειες», μετά το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, να κρατήσει το γουάν σε σταθερό επίπεδο.

2 comments:

Greek Rider said...

Αυτό και αν είναι θρίλερ!

geokalp said...

δεν είναι θρίλερ, είναι πόλεμος, είναι ο πόλεμος
το πότε θα γίνει εξαρτάται:
α.από το πως βλέπουν την κατάσταση οι Κινέζοι, πότε αυτοί θα θεωρήσουν τους εαυτούς τους έτοιμους
β. (μικρή) περίπτωση οι "σύμμαχοι" να αντιμετωπίσουν πρόβλημα αποπληρωμής, πχ όπως η Ελλάς αυτές τις μέρες, οπότε να αποδεχτούν ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος

η περίπτωση α. είναι πιο πιθανή
ΚΑΝΕΙΣ κινέζος δεν ξεχνά ότι έπεσαν "κατά λάθος" "έξυπνες βόμβες" επί Κλίντον ('99) στην πρεσβεία τους στο Βελιγράδι