29.3.10

S&P: Επιβεβαιώνει αξιολόγηση για Μ. Βρετανία, αρνητικό το outlook

Η Standard & Poor΄s Ratings Services επιβεβαίωσε σήμερα την μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση "AAA" και "A-1+" αντίστοιχα της Μεγάλης Βρετανίας, με το outlook να παραμένει αρνητικό.

Ο οίκος αναθεώρησε καθοδικά το outlook σε αρνητικό στις 9 Μαΐου του 2009, "ως αποτέλεσμα της δομικής επιδείνωσης των δημόσιων οικονομικών καθώς και της έλλειψης ενός καλά καθορισμένου σχεδίου δημοσιονομικής εξυγίανσης έναντι της ραγδαίας αύξησης του δημόσιου χρέους".

Ο οίκος εκτιμά ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα αναρριχηθεί στο 77% του ΑΕΠ το 2010 και θα πλησιάσει το 100% έως το 2014 (έναντι 44% το 2007), παρά την καθοδική αναθεώρηση των δανειακών αναγκών για το διάστημα 2009-2010 κατά 11 δισ. λίρες (0,8% του ΑΕΠ).

Η S&P επισημαίνει ταυτόχρονα ότι ο προϋπολογισμός του 2010 δεν παρείχε νέες πληροφορίες αναφορικά με τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική. Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνει ότι θα επανεξετάσει την αξιολόγηση και το outlook υπό το πρίσμα των νέων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης που αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις επερχόμενες εκλογές.

Το outlook παραμένει αρνητικό, προσθέτει ο οίκος, καθώς με την απουσία ενός ισχυρού σχεδίου δημοσιονομικής εξυγίανσης, το δημόσιο χρέος της βρετανικής κυβέρνησης ενδεχομένως να προσεγγίζει επίπεδα μη συμβατά με την αξιολόγηση "AAA".

Σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτει, "η αξιολόγηση θα μπορούσε να υποχωρήσει αν καταλήξουμε πως η δημοσιονομική στρατηγική της κυβέρνηση δεν αναμένεται να οδηγήσει το δημόσιο χρέος σε καθοδική τροχιά σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα".

"Το outlook θα μπορούσε να αναβαθμιστεί σε σταθερό αν εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα που θα οδηγήσουν τα δημόσια οικονομικά σε πιο στέρεες βάσεις", καταλήγει ο οίκος.
http://www.capital.gr/News.asp?id=934922

Fitch: Θετικά σημάδια για τις βρετανικές τράπεζες

Το 2010 ενδεχομένως να σηματοδοτήσει την εμφάνιση ορισμένων θετικών ενδείξεων για τον βρετανικό τραπεζικό κλάδο, αν και η ανάκαμψη στη κερδοφορία της λιανικής και εμπορικής τραπεζικής αναμένεται να παραμείνει εύθραυστη, επισημαίνει η Fitch Ratings σε ειδική μελέτη για τον κλάδο.

Σημειώνει ταυτόχρονα πως η επενδυτική τραπεζική αναμένεται να αποτελέσει ισχυρή πηγή κερδών και το 2010 -με τη προϋπόθεση να μην προκύψουν νέες αναταράξεις- ακόμα και αν τα απροσδόκητα υψηλά έσοδα του 2009 αποδειχθούν μη διατηρήσιμα και παρά το γεγονός πως οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται σε κανονιστικό επίπεδο θέτουν μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους.

http://www.capital.gr/Articles.asp?id=934813

No comments: