28.4.10

Εντυπωσιακό comeback, σε θετικό έδαφος η Πορτογαλία

Σε σκωτσέζικο ντους εξελίσσεται η σημερινή συνεδρίαση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς τις πρωινές σοβαρές απώλειες διαδέχτηκε η αντιστροφή του κλίματος, με την αγορά της Πορτογαλίας να ανακτά θετικό πρόσημο από το εντυπωσιακό -6,2% που σημείωνε νωρίς το πρωί.

Με μαζικές ρευστοποιήσεις αντέδρασαν οι επενδυτές στην υποβάθμιση της Πορτογαλίας από την S&P, στις πρωινές συναλλαγές της Τετάρτης, αναγκάζοντας το χρηματιστήριο της Πορτογαλίας σε κατακόρυφη πτώση άνω του 6%, ωστόσο οι εξελίξεις για το ελληνικό ζήτημα είναι ραγδαίες και δίνουν ένα τόνο αισιοδοξίας για τη μη εξάπλωση, τουλάχιστον, της κρίσης χρέους. Οι εν λόγω φόβοι προκάλεσαν έντονη νευρικότητα και πλέον αναμένεται με ιδιαίτερη αγωνία η κοινή συνέντευξη τύπου Γερμανίας - ΕΚΤ - ΔΝΤ για τη βοήθεια προς την Ελλάδα, που ξεκινά σε λίγη ώρα.

"Όλοι γνωρίζουν ότι η διάσωση αποτελεί την τελευταία ελπίδα για την Ελλάδα και στην πρίπτωση που πάρει μορφή σήμερα και έχουμε ξεκάθαρη συμφωνία που θα εξαλείψει την αβεβαιότητα, είναι σαφές ότι οι συναλλαγές ομολόγων θα επανέλθουν σε πιο φυσιολογικά επίπεδα και τα spreads θα υποχωρήσουν", εκτιμούν traders της αγοράς ομολόγων σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Πιο αναλυτικά στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 βρέθηκε να υποχωρεί 0.71% στις 259,78 μονάδες. Ο Stoxx 50 σημειώνει πτώση 0,33%, ενώ ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 σημειώνει απώλειες 0,68%.

Σε επίπεδο τοπικών δεικτών, ο FTSE100 στο Λονδίνο σημειώνει άνοδο 0,20%, ο γερμανικός DAX υποχωρεί 0,47%, ενώ ο γαλλικός CAC-40 καταγράφει πτώση 0,49%.

Απώλειες 1,01% σημειώνει και ο IBEX στην Ισπανία, σε ποσοστό 1,25% υποχωρεί ο ιταλικός MIB, ενώ ο ελβετικός SMI καταγράφει απώλειες 0,53%. Στην Πορτογαλία ο PSI20 σημειώνει άνοδο 1,04%.

Αρνητικά πρόσημα εμφανίζουν οι δείκτες και στη Ρωσία, με τον RTS στο -1,79% και τον Micex στο -1,38%. Στην Τουρκία ο δείκτης ISE 100 υποχωρεί κατά 0,98%.

http://www.capital.gr/Markets.asp?id=955875

No comments: