30.4.10

FT: Μέτρα λιτότητας 24 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

Σε νέα μέτρα λιτότητας ύψους 24 δισ. ευρώ (32 δισ. δολαρίων) συμφώνησε η Ελλάδα, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στο θέμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται η οικονομική εφημερίδα, το πρόγραμμα λιτότητας περιλαμβάνει τριετές πάγωμα μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, ως αντάλλαγμα των δανείων που θα χορηγήσουν στη χώρα Ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι τελευταίες λεπτομέρειες του προγράμματος λιτότητας βρίσκονται υπό εξέταση, αναφέρει επίσης το δημοσίευμα, επικαλούμενο δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου.

«Οι διαπραγματεύσεις των ελληνικών αρχών με τα κλιμάκια ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ θα ολοκληρωθούν μέσα στο σαββατοκύριακο, ενώ η έγκριση των νέων μέτρων από το ελληνικό κοινοβούλιο θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα», σημειώνουν οι FT. «Το νέο πακέτο μέτρων περιλαμβάνει αύξηση του ΦΠΑ, για δεύτερη φορά φέτος».

Την Κυριακή στις 17.00 (ώρα Ελλάδος) θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup στις Βρυξέλλες, για να συζητήσουν το σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του κ. Γιούνκερ είπε ότι κατά τη συνάντηση θα συζητηθούν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τις ελληνικές αρχές ενώ όπως ανέφερε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης θα υπάρξει συνέντευξη τύπου του κ. Γιούνκερ και του αρμόδιου επιτρόπου Ολι Ρεν.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενδέχεται να πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα το σαββατοκύριακο, είχε δηλώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup την Παρασκευή, κάτι που είχε αφήσει να εννοηθεί και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κ. Λαγκάρντ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία συγκαλεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για την Ελλάδα αύριο, Σάββατο στις 11.00 το πρωί.

Στο 5% θα είναι τα επιτόκια δανεισμού τριετούς διάρκειας για τη χώρα μας, ενώ για τα δάνεια μεγαλύτερης διάρκειας το επιτόκιο θα κυμανθεί στο 6%, ανέφερε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, διευκρινίζοντας ότι τα επιτόκια αυτά αφορούν δάνεια που θα συνάψει η Ελλάδα μέσα από διμερείς συμφωνίες με χώρες της ΕΕ.

Γ. Παπακωνσταντίνου: "Η τώρα ή ποτέ"

Αποφασισμένη φαίνεται η ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις όποιες αλλαγές, καθώς, όπως, δήλωσε, ο υπουργός Οικονομικών είναι «ή τώρα ή ποτέ».

Σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση δεν θα υπολογίσει κανένα πολιτικό κόστος και είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με μικρά και μεγάλα συμφέροντα, προκειμένου να προωθήσει τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα».

«Η χώρα έχει ανάγκη μεγάλων αλλαγών», υπογράμμισε ο υπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, δεν πρόκειται να υπολογίσουμε κανένα πολιτικό κόστος. Και χρησιμοποιώντας την έκφραση που χρησιμοποίησε πριν από μερικές μέρες ο πρωθυπουργός της χώρας: 'Η τώρα ή ποτέ".

Ακόμη, τόνισε ότι «κανένας δεν πρέπει να συγχέει την βούλησή μας να συγκρουστούμε με όποιες κατεστημένες νοοτροπίες χρειάζεται, με όποια μικρά και μεγάλα συμφέρονται χρειάζεται για να πετύχουμε τον εθνικό στόχο».

Υπογράμμισε, δε, ότι η κυβέρνηση προωθεί ένα τριετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και σκληρής προσαρμογής, ώστε η χώρα να μην έχει κανένα πρόβλημα δανεισμού. Παραδέχτηκε ότι εάν αυτή η συζήτηση γινόταν πριν από δύο μήνες τα ποσά της βοήθειας θα ήταν μικρότερα και οι ενέργειες που θα έπρεπε να κάνει η Ελλάδα θα ήταν επίσης μικρότερες, ενώ ανέφερε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν το Μάρτιο δεν αποδείχτηκαν αρκετά, αφενός λόγω του ελλείμματος και αφετέρου διότι ο χρόνος που νομίζαμε ότι είχαμε στη διάθεσή μας ήταν τελικά μικρότερος.

Σε κάθε περίπτωση, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, η κυβέρνηση θα προστατεύσει τους ευάλωτους και δεν θα επιτρέψει την περιθωριοποίησή τους. Είναι όμως ανάγκη, κατέληξε ο Υπουργός, να περιορίσουμε το έλλειμμα και το χρέος, να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας και να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά της.

Κομισιόν: Πλησιάζουμε στο τέλος των διαπραγματεύσεων

Η κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται, επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάι, χωρίς να αποκλείει την ολοκλήρωσή τους το Σάββατο. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κομισιόν, του ΔΝΤ της ΕΚΤ και της ελληνικής κυβέρνησης συνεχίζονται και σήμερα, ωστόσο η κατάληξή τους έχει ήδη διαφανεί, δήλωσε ο κ. Αλταφάι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ερωτηθείς αν ενδέχεται να ολοκληρωθούν το Σάββατο, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να φανταστεί κανείς.

Συνάντηση των πολιτικών αρχηγών

Τη σύγκληση συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ζήτησε ο πρωθυπουργός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Κάρολο Παπούλια, η οποία έλαβε χώρα πριν τη συνάντηση του κ.. Παπούλια με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά.

Σε ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού αναφέρεται πως "ο Πρωθυπουργός, σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν προ ολίγων ημερών, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις και του ανακοίνωσε την πρόθεσή του να τον επισκεφθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο Πρωθυπουργός, ζήτησε επίσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά τη συνάντησή τους, να συγκαλέσει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με την κατάληξη των συζητήσεων για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας".

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 11 το πρωί.

Νωρίτερα το "R" μετέδιδε:

Μία μέρα πριν τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς κλειδώνουν τα μέτρα κόλαφος που θα συγκλονίσουν την ελληνική κοινωνία. Ήδη οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανεργία 20%, καθώς, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν μετά τη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους παραγωγικούς φορείς, τα νέα μέτρα λιτότητας θα στοιχίσουν μεγάλο αριθμό θέσεων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Ειδικότερα, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πακέτο μέτρων με ορίζοντα τριετίας, της τάξης των 140 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο πακέτο που έχει πάρει ποτέ χώρα και, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει:

- Κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και των αντίστοιχων συντάξεων στον δημόσιο τομέα

- Ενσωμάτωσή τους ως επίδομα στο μισθό στον ιδιωτικό τομέα

- πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα

- Αύξηση του ορίου των απολύσεων από το 2% στο 4%

- Μείωση στις υψηλές συντάξεις

- Αύξηση του ΦΠΑ μέχρι το 25%

- αύξηση του έκτακτου φόρου κατανάλωσης σε καύσιμα, καπνό και ποτά τουλάχιστον κατά 10%

- Αποκρατικοποιήσεις

- Ανοιγμα και άλλων κλειστών επαγγελμάτων

Ο προβληματισμός της κυβέρνησης έγκειται πλέον στο πότε και από ποιον θα ανακοινωθούν τα μέτρα. Η ‘’καυτή πατάτα’’ φαίνεται βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού, που θα ανακοινώσει τα μέτρα που θα επιβληθούν για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από ΕΕ και ΔΝΤ σε διάγγελμα που θα απευθύνει προς το λαό. Αλλο σενάριο θέλει τον υπουργό Οικονομικών σε αυτή τη, ανεπιθύμητη από όλα τα κυβερνητικά στελέχη, θέση.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται από πολλούς σήμερα ή εντός του Σαββατοκύριακου. Πηγές κάνουν λόγο για το Σάββατο, αλλά αυτή η περίπτωση κρίνεται απίθανη λόγω της ιδιαιτερότητας της ημέρας.

Οι παραγωγικοί φορείς πάντως, εμφανίστηκαν χθες, αρκετά διαλλακτικοί μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και ζήτησαν από όλους να ‘βάλουν πλάτη’. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Β. Κορκίδης είπε πως το ελληνικό εμπόριο είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε μια Εθνική Κοινωνική Συμφωνία με τους άλλους Κοινωνικούς Εταίρους στην κατεύθυνση εξυγίανσης και ανάπτυξης της οικονομίας του τόπου.

Αντίθετες στα μέτρα εμφανίστηκαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Γ. Παναγόπουλος, δήλωσε πως ''η χώρα βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολεμικής της ιστορίας. Οι δανειστές εκβιάζουν και δεν επιδέχονται διαπραγματεύσεις. Αντιδρούμε γιατί οι πολιτικές είναι μονομερείς και άδικες και θα προσπαθήσουμε με τους αγώνες να περιορίσουμε την έκταση αυτής της επίθεσης

Από την πλευρά της ΑΔΕΔΥ, ο γενικός γραμματές κ. Ηλ. Ηλιόπουλος δήλωσε πως ''βρισκόμαστε μπροστά σε μια τελειωμένη ιστορία που συζητήθηκε ερήμην, τουλάχιστον των εργαζομένων του δημοσίου τομέα και βγαίνει μια απόφαση, που έρχεται να επιδεινώσει τη ζωή των εργαζομένων και των συνταξιούχων.''

reporter

No comments: