28.4.10

Γ. Παπανδρέου: H συνεχής ενασχόληση με την Ελλάδα υπονομεύει τις αλλαγές

«Σήμερα η αγωνία δεν είναι πια δικιά μας. Είναι αγωνία του συνόλου των Ευρωπαίων και της διεθνούς κοινότητας για το κατά πόσο η κρίση θα μεταδοθεί στην ευρωπαϊκή και στη συνέχεια στη διεθνή οικονομία. Ήδη οι αγορές αντικατοπτρίζουν αυτό το φόβο», δήλωσε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι η ακατάσχετη φιλολογία για την ελληνική κρίση και η συνεχής ενασχόληση με την Ελλάδα υπονομεύει τις υπαρκτές και γενναίες, όπως τις χαρακτήρισε, αλλαγές της κυβέρνησης για να βάλει σε τάξη τη χώρα μας.

«Έξι μήνες τώρα και παρότι η κυβέρνηση είναι νέα, αυτήν την ηρεμία που χρειαζόμασταν δεν μας την έδωσαν οι αγορές. Γι’ αυτό και ζητήσαμε και πετύχαμε έναν μηχανισμό στήριξης για να στηρίξει την Ελλάδα σε αυτές τις μεγάλες αλλαγές που ήδη κάνει», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Επανέλαβε δε ότι το μήνυμα είναι «μην αφήσετε μια μικρή φωτιά, ένα σπινθήρα να βγει εκτός ελέγχου και να γίνει απειλή για την ευρωζώνη».

Αναφερόμενος στις αγορές παρατήρησε ότι από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την αρχή της κρίσης φάνηκε ότι τελικά οι αγορές δεν αυτορυθμίζονται και δεν λειτουργούν πάντα ορθολογικά, ενώ για τη συγκεκριμένη περίπτωση είπε ότι οι αγορές φοβούνται και υπολογίζουν βασιζόμενες στο χείριστο δυνατό σενάριο και όχι στο πιο πιθανό.

Μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σύνολο των μέτρων που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση και υπογράμμισε την ετοιμότητά της να προχωρήσει σε βαθιές και διαρθρωτικές αλλαγές σε θεσμούς και δομές.

Έκανε μάλιστα λόγο για επαναστατικές αλλαγές που έχουν θεσμοθετηθεί και έφερε ως παραδείγματα τους κανόνες διαφάνειας, την επιτάχυνση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων και τον «Καλλικράτη».

Εφαρμόζουμε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα, ο προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά, οι προσπάθειες καρποφορούν, η Ελλάδα ζητά προσοχή στις προσπάθειές της και χρόνο, που τελικά απεδείχθη το πλέον ακριβό αγαθό στην κρίση, δήλωσε, σημειώνοντας ότι δεν ζητάμε να μας ξεχρεώσουν, αλλά ζητάμε λογικούς όρους για το δανεισμό μας.

Πιστεύω πως η Ευρώπη θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: