30.4.10

N. Ρουμπινί: Να τεθεί σε εφαρμογή το «Σχέδιο Β» για την Ελλάδα

Να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες στήριξης της Ελλάδας και να προχωρήσουν στο «σχέδιο Β», το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αναδιάρθρωση χρέους και μείωση επιτοκίων, συστήνει στους Ευρωπαίους ηγέτες ο διακεκριμένος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.

Σε άρθρο του στους Financial Times, ο κ. Ρουμπινί και ο έτερος αρθρογράφος, Άρναμπ Ντας υποστηρίζουν ότι η δρομολόγηση δραστικών δημοσιονομικών περικοπών θα έχει σωρευτικές επιπτώσεις και αυξάνει τις πιθανότητες «άτακτης πτώχευσης».

«Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος με την άρνηση, αλλά εάν ληφθούν τα μέτρα που προτείνουμε ίσως αποφευχθεί η άτακτη πτώχευση», γράφουν. Σύμφωνα με τους αρθρογράφους, το «Σχέδιο Β» θα πρέπει να περιλαμβάνει αναδιάρθρωση του χρέους, πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής για την περιφέρεια της Ευρώπης, αύξηση του πακέτου βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ μείωση επιτοκίων, κίνητρα για τόνωση της ζήτησης στη Γερμανία και συντονισμένη προσπάθεια αντιμετώπισης των αδυναμιών σε θεσμικό επίπεδο».

«Η ΕΚΤ πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα με σχέδιο αναχρηματοδότησης για αποτροπή κύματος μαζικών αναλήψεων από τις ελληνικές τράπεζες, χαλαρή νομισματική πολιτική η οποία θα αποδυναμώσει το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα αλλά θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και τη συγκράτηση του πληθωρισμού, καθώς και παροχή ευκολιών για αύξηση της ρευστότητας στις ξένες τράπεζες που έχουν υψηλό βαθμό έκθεσης», αναφέρει το άρθρο των FT.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1810093

____________________

H οικονομική λογική που επικαλείται είναι - νομίζω - απόλυτα σωστή, για τα κίνητρά του ΔΕΝ ξέρω!

No comments: