28.5.10

Γερμανικό πρόβλημα για το πακέτο των 750 δισ. ευρώ

Με μια μικρή καθυστέρηση ο γερμανικός τύπος αποκάλυψε ότι το πακέτο των 750 δισ. ευρώ που αποφασίσθηκε πρόσφατα για την διάσωση χωρών –πέραν της Ελλάδας– στην ευρωζώνη έχει μία “αχίλλειο πτέρνα”.

Εμπεριέχει τη δυνατότητα απόσυρσης της Γερμανίας από τη συμμετοχή της στο συνολικό πακέτο χρηματοδότησης αν τα γερμανικά δικαστήρια θέσουν σε αμφισβήτηση την νομιμότητά της.

Και όπως είναι γνωστό ήδη ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για να πετύχουν την καταγγελία της...

Αυτό το γκρίζο σημείο, αλλά και άλλα που δεν έχουν έρθει ακόμα στη δημοσιότητα, βρίσκονται πίσω από τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάϊτνερ, ο οποίος ζήτησε κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο και την Φρανκφούρτη να ξεκαθαριστεί και να επισπευσθεί η παρέμβαση της Ευρώπης στην υπόθεση της κρίσης του χρέους που έχει χτυπήσει τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Αυτό που συμβαίνει, όπως παραδέχονται στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους υπηρεσιακά στελέχη της Κομισιόν είναι ότι η ανακοίνωση του πακέτου των 750 δισ. ευρώ έχει αφήσει πολλά σημεία αδιευκρίνιστα όσο αφορά τον τρόπο εφαρμογής του και σε καμία περίπτωση δεν έχει προχωρήσει επαρκώς η τεχνική και πολιτική του προετοιμασία, όπως είχε γίνει με το πακέτο των 110 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

Το ενδεχόμενο μάλιστα να τεθούν νομικά ζητήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απόσυρση της Γερμανίας από αυτό έχει προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία, η οποία δεν έχει κατευναστεί με την πρόσφατη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας που έχει συγκροτήσει ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χ. Βαν Ρόμποϊ.

Μάλιστα ένα μέρος των πιέσεων που δέχεται τελευταία το ευρώ αποδίδεται ευθέως στο ότι η κατάσταση για το πώς και πότε θα εφαρμοστεί το πακέτο των 750 δισ. ευρώ παραμένει... ομιχλώδης.

http://www.capital.gr/News.asp?id=979089

______________________________

Καλό θα ήταν να διαβάσουμε τι γράφει καθώς ενδέχεται να μπορεί να αποχωρήσει και χωρίς να το πει το Συνταγματικό Δικαστήριο...
Τελικά, το Ανώτατο Δικαστήριο κάθε χώρας είναι ισχυρότερο ή υποκύπτει στο Κοινοτικό Δίκαιο;

No comments: