27.5.10

Αναστάτωση από δημοσίευμα ότι η Κίνα επανεξετάζει τις θέσεις της σε ευρωπαϊκά ομόλογα

Πιέσεις στο ευρώ άσκησε δημοσίευμα ότι η Κίνα επανεξετάζει τις επενδύσεις της σε κρατικά ομόλογα χωρών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τους Financial Times, κορυφαίο στέλεχος της κινεζικής State Administration of Foreign Exchange ή Safe, του ομίλου που διαχειρίζεται τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας ύψους 2 τρισ. δολαρίων, είχε συναντήσεις με ξένους τραπεζίτες στο Πεκίνο, όπου εξετάσθηκε η κρίση χρέους στην Ευρώπη.

Η Safe, που κατέχει ομόλογα ευρωπαϊκών χωρών συνολικής αξίας 630 δισ. δολαρίων, εξέφρασε ανησυχίες για την έκθεσή της σε ομόλογα Ελλάδας, Ιρλανδίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας, ωστόσο δεν διευκρίνισε εάν θα απόεπενδύσει και θα διαφοροποιήσει την επενδυτική της τακτική.

Την Πέμπτη, πάντως, η κινεζική κεντρική τράπεζα χαρακτήρισε «αβάσιμες» τις πληροφορίες.

«Η Κίνα θα εξακολουθήσει να ακολουθεί την αρχή της διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου και η Ευρώπη θα παραμείνει μία από τις βασικές επενδυτικές αγορές της», αναφέρει η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της.

Οι πληροφορίες περί αποεπένδυσης της Κίνας από το ευρωπαϊκό χρέος πίεσαν το ευρώ και το οδήγησαν εκ νέου κοντά στο αρνητικό ρεκόρ τετραετίας έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας στα 1,2220 δολάρια. Το ευρώ έχει απολέσει από την αρχή του μήνα πάνω από 8% της αξίας του έναντι του δολαρίου, ήτοι τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Οκτώβριο του 2008.

Το δημοσίευμα έπληξε και την Γουόλ Στριτ, με αποτέλεσμα ο Dow Jones να κλείσει κάτω από τις 10.000 μονάδες για πρώτη φορά από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ωστόσο, με άνοδο 1,23% έκλεισε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei κέρδισε 117,06 μονάδες φτάνοντας τις 9.639,72.

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του αργού πετρελαίου, μετά από κυβερνητική έκθεση που έδειξε μεγαλύτερη των προβλέψεων αύξηση των αποθεμάτων του στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο. Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιουλίου υποχωρεί στα 70,67 δολάρια το βαρέλ.,

Ανοδικά για τέταρτη ημέρα κινείται ο χρυσός, εν μέσω ανησυχιών ότι η κρίση του ελλείμματος στην Ευρώπη θα επιδεινωθεί, βλάπτοντας τις τιμές των μετοχών και επιβραδύνοντας την οικονομική ανάπτυξη. Ο χρυσός για άμεση παράδοση σημειώνει ελαφρά άνοδο στα 1.212,90 δολ. η ουγγιά. Από την αρχή του έτους άνοδο 11% και οδεύει να κλείσει δέκατο έτος ανόδου, το μακροβιότερο χρονικό διάστημα τουλάχιστον από το 1920.

Οι διεθνείς αγορές αναμένεται να επηρεασθούν σήμερα από τις ανακοινώσεις για την πορεία του αμερικανικού ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2010. Πρόβλεψη των αναλυτών είναι ότι το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 3,5% σε τριμηνιαία βάση.

Προσοχή θα δοθεί και στα στοιχεία για τις εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι εν λόγω αιτήσεις έχουν υποχωρήσει στις 435.000 από 471.000 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.

Newsroom ΔΟΛ

___________________________________

Δεν παίζονται οι τύποι!
ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ!

No comments: