28.5.10

Θύματα στην «καπιταλιστική παγίδα» της Κίνας...

ZZ

H Λαϊκή Tράπεζα της Kίνας, δηλαδή η κεντρική τράπεζα της χώρας, έσπευσε με επίσημο ανακοινωθέν να διαψεύσει τις φημολογούμενες προθέσεις περί «επανεξέτασης» της επενδυτικής στρατηγικής της Safe στα κρατικά ομόλογα των χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Με ένα αρκούντως «διπλωματικό» σε λέξεις κείμενο επισήμανε ότι εμπιστεύεται τις μακροπρόθεσμες επενδυτικές προοπτικές της Ευρώπης και πως δεν ανησυχεί, όπως φημολογείται, για το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης! Πάντως, η διάψευση πυροδότησε τη σημαντική ανάκαμψη του ευρώ.

Η Safe (State Administration of Foreign Exchange), διαχειρίζεται συναλλαγματικά διαθέσιμα άνω των 600 δισ. δολ., έχει υποστεί σφοδρές ζημίες από επενδύσεις στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης.

Οντως, η Κίνα αποτελεί μια κολοσσιαία δύναμη στις χρηματοοικονομικές αγορές όλου του κόσμου, ακόμα και αν τα περισσότερα κεφάλαιά της είναι επενδυμένα σε ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου. Προφανώς, η Κίνα δεν είναι η μοναδική μυστηριώδης χώρα που φλερτάρει με την επίσης μυστηριώδη αγορά των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων. Σε παγκόσμια κλίμακα δημιουργείται μια μυστική κοινωνία αναδυόμενων κρατικών δυνάμεων που διαθέτουν πληθώρα ξένων περιουσιακών στοιχείων, εκ των οποίων ορισμένα είναι πετροδολάρια. Οι κυβερνήσεις τους, με τις επενδυτικές αποφάσεις που λαμβάνουν, έχουν το περιθώριο να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διεθνή σκηνή των χρηματοοικονομικών. Γι’ αυτό δημιούργησε τη Safe.

Δεκάδες άλλες χώρες δημιουργούν αντίστοιχα επενδυτικά κεφάλαια, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων προέρχονται από τα πλούσια διαθέσιμά τους.

Το βασικό κίνητρο που ωθούσε τις κυβερνήσεις να επενδύουν τα έσοδά τους σε παραδοσιακά επενδυτικά οχήματα ήταν είτε για να προστατεύουν την ισοτιμία τους από απότομες διακυμάνσεις, είτε για να θωρακίσουν τον τραπεζικό κλάδο της χώρας από μια κρίση. Από τη στιγμή που στόχος των κεφαλαίων αυτών ήταν να εξυπηρετήσουν άμεσες ανάγκες, τότε έπρεπε να είναι άμεσα ρευστοποιήσιμα. Σε αρχική φάση, οι τοποθετήσεις αυτές ήταν σε πολύτιμα μέταλλα και αργότερα σε δολάρια. Η ιδέα της δημιουργίας ενός επενδυτικού κεφαλαίου για να αντισταθμίσει στο μέλλον τις συνέπειες δεν υπήρχε καν σε θεωρητική βάση.

Οι ρίζες αυτής της «επενδυτικής φιλοσοφίας» πηγάζουν στη βρετανική τοπική διοίκηση των Νήσων Γκίλμπερτ, στη Μικρονησία, η οποία επέβαλε τέλη στις εξαγωγές φωσφορικού άλατος, δηλαδή κοπριάς πουλιών, που χρησιμοποιούνταν ως λίπασμα. Αποθέματα αυτού του λιπάσματος έχουν έκτοτε εξαντληθεί. Ωστόσο, τα χρήματα που είχαν αποθηκευτεί τότε εξελίχθηκαν στο Revenue Equalisation Reserve Fund, το οποίο σήμερα διαθέτει κεφάλαια της τάξεως των 520 εκατ. δολαρίων. Η αξία του είναι εννεαπλάσια του εγχώριου ΑΕΠ.

Για παράδειγμα, η εταιρεία επενδύσεων Τemasek της Σιγκαπούρης έχει εξελιχθεί από το 1974 σε ένα πολύπλοκο επενδυτικό όχημα. Το μείγμα κρατικού ελέγχου, επιτυχίας και μυστικότητας προσελκύει άλλες κυβερνήσεις. Ηδη οι κεντρικοί τραπεζίτες άρχισαν να προβληματίζονται για το εάν υποχρεούνται να επιτυγχάνουν υψηλότερες αποδόσεις από τα πλούσια συναλλαγματικά διαθέσιμα, αντί να κάνουν τις τυπικές τοποθετήσεις. Στην Ασία, αυτό το ερώτημα γίνεται ακόμη πιο καίριο, καθώς τα διαθέσιμα των τραπεζών έχουν πολλαπλασιαστεί. Αυτή η πληθώρα ρευστού αποτελεί ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο, που αιτιολογεί τις μεγάλες αποδόσεις που παρουσιάζουν οι αγορές, με τεράστιες επενδύσεις να συντελούνται σε ριψοκίνδυνα ή λιγότερο ριψοκίνδυνα προϊόντα. Αυτά τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια μπορεί να αποτελέσουν τους μεγαλύτερους αγοραστές στις διεθνείς αγορές. Εάν πράγματι γίνει κάτι τέτοιο, τότε είναι πιθανό οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου να ελέγχονται από κυβερνήσεις, το πολιτικό δόγμα των οποίων δεν συμβαδίζει απόλυτα με τον καπιταλισμό. Την τελευταία φορά που κυβερνήσεις διοχέτευαν τόσο πολλά κεφάλαια σε μεγάλες εταιρείες, αναφερόμασταν σε εθνικοποιήσεις ή κρατικοποιήσεις. Σήμερα, όμως, ένας νέος όρος θα πρέπει να επινοηθεί, καθώς κρατικά κεφάλαια επενδύονται τόσο στην εγχώρια οικονομία της αγοράς όσο και στο εξωτερικό. Ισως ο όρος αυτός να είναι η διεθνοποίηση.

_________________________

Τρομερό το σημερινό! Τ-Ρ-Ο-Μ-Ε-Ρ-Ο!

No comments: