26.5.10

Στο Σύνταγμα το χρέος

Tου Μπαμπη Παπαδημητριου

....

Επειδή τα μεγάλα κράτη θα έχουν προτιμήσει τον «εθνικό» εγωισμό από τη συλλογική προσπάθεια. Θα θελήσουν να αποφύγουν μια πραγματική Ευρω-ομοσπονδία. Θα εγκαταλείψουν την ενιαία νομισματική ζώνη και, τελικώς, το ευρώ. Ακόμη και τότε, όμως, η Ελλάδα οφείλει να προφυλάξει τους κατοίκους αυτής της χώρας από τον πιο κακό μας εαυτό. Αν θέλουν τα πολιτικά κόμματα να μας πείσουν ότι σκέφτονται ακόμη εθνικά, ας δεσμευθούν, σήμερα κιόλας, ότι θα περάσουν στο Σύνταγμα την υποχρέωση μεσοπρόθεσμου ελέγχου των κρατικών ελλειμμάτων με σκοπό τη μείωση και τη σταθεροποίηση του δημοσίου χρέους.

____________________________

Έτσι όπως το θέτει το αφήνει κάπως ανοιχτό.
ΌΜΩΣ, επειδή αντιγράφει τις πρακτικές την παρούσας γερμανικής κυβέρνησης, η οποία έθεσε ήδη κατά το σχηματικό της κυβέρνησης Μέρκελ-Γκούϊντο συνταγματικά το 3% από το 2018 και ακόμα μικρότερο προοδευτικά, σε ένα τέτοιο σχέδιο ΔΙΑΦΩΝΩ!
ΔΙΑΦΩΝΩ ΔΙΟΤΙ η συμβιβαστική κεϋνσιανή οικονομική πολιτική που μας έφερε στο 2010 και η οποία αντιμετώπισε αρκετά καλά τα μετά το '29 μέχρι και τα '70ς ΘΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ.
Μιλάμε ότι πρόκειται για εντελώς λαθεμένη αντίληψη των πραγμάτων, που άντε, να το δεχτώ ότι ίσως να μην χρειάζεται να εφαρμόζεται στην ολότητά της - π.χ. όταν επικρατούν "καλές μέρες" στην οικονομία, όμως ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ειδικά σε περιπτώσεις κρίσης, καθώς μέρος όλων των περσινών-φετινών-επόμενου χρόνου κρατικών ελλειμμάτων είναι αποτέλεσμα κεϋνσιανής πολιτικής, η οποία σίγουρα ΔΕΝ είναι αλάνθαστη όμως τα παραδείγματα των σκανδιναβικών χωρών είναι απόλυτα ενδεικτικά αν και παρηκμασμένα από τα '70ς.

Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι πρόκειται για "ψιλά γράμματα" των ιθυνόντων, θεωρώ ότι πρόκειται για ομολογία απόπειρας διάπραξης οικονομικού ..εγκλήματος.

υ.γ. ούτε Κέϋνς θέλουν ούτε "ελικόπτερα", τι σκατά θέλουν τελικά; Μόνο too-big-to-fail; και Μίζενς;

No comments: