28.5.10

Επιστρέφει στις τράπεζες η ευθύνη εγγύησης καταθέσεων

Τη διαδικασία επιστροφής, από τα κράτη στις τράπεζες, της ευθύνης εγγύησης των καταθέσεων, δρομολογεί η χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του αρμόδιου Επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ, για την εισαγωγή του ειδικού τέλους στις τράπεζες που θα χρηματοδοτήσει το νέο σύστημα διασφάλισης της τραπεζικής σταθερότητας.

Από τις Βρυξέλλες διευκρινίζουν ότι η χθεσινή ανακοίνωση της πρότασης Μπαρνιέ για τη δημιουργία μιας τράπεζας εργαλείου (σε εθνικό επίπεδο) που θα λειτουργεί σαν προστασία από τις επιπτώσεις χρεοκοπίας τραπεζών, ουσιαστικά ισοδυναμεί με την απαρχή απόσυρσης των μέτρων εγγύησης των καταθέσεων από τα κράτη και την μεταφορά και πάλι της ευθύνης αυτής στις τράπεζες.

Τα μέτρα αυτά είχαν ανακοινωθεί σε όλες τις χώρες μέλη της ευρωζώνης με το ξέσπασμα της κρίσης το 2008 και είχαν στόχο την εγγύηση των καταθέσεων στις τράπεζες από τον δημόσιο προϋπολογισμό, προκειμένου να αποφευχθεί ο πανικός απόσυρσης των καταθέσεων από τις απειλούμενες τράπεζες.

Η πρόταση Μπαρνιέ η οποία θα πάει για έγκριση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στη συνέχεια θα τεθεί προς συζήτηση και στην συνάντηση του G-20 δρομολογεί τη δημιουργία τραπεζών (bridge banks) οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από κοινοτικούς πόρους οι οποίοι θα προέλθουν όμως από το ειδικό τέλος που θα πληρώσουν οι τράπεζες σε εθνικό επίπεδο.

Μένει πάντως να ξεκαθαρισθεί το πως θα δρομολογηθεί η συγκέντρωση αυτών των πόρων με το ειδικό τέλος από το οποίο θα πρέπει να συγκεντρωθεί ένα ποσό της τάξης του 2,5% - 4% του ΑΕΠ κάθε χώρας.

Ο κ. Μπαρνιέ θα ετοιμάσει τη σχετική πρόταση και θα την παρουσιάσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο άμεσα. Βέβαια το τέλος αυτό θα έχει τις επιπτώσεις του στους ισολογισμούς των τραπεζών.

http://www.capital.gr/Articles.asp?id=977970

_________________________

Ο frapezitis γράφει:

Κυρίες / κύριοι

εφόσον προχωρήσει το μέτρο,

ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΤΩΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

No comments: