31.5.10

Στα πρόθυρα πολιτικής κρίσης η Ιαπωνία

Πολύ κοντά σε κατάρρευση βρίσκεται η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση του έστω και "μικρού" σοσιαλιστικού κόμματος αλλά και την κάθετη υποχώρηση της δημοτικότητας του πρωθυπουργού.

Το σοσιαλιστικό κόμμα αποχώρησε ύστερα από τη διαφωνία του για παραμονή αμερικανικών βάσεων στην Ιαπωνία. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός κ. Yukio Hatoyama είχε αποπέμψει τον κ. Mizuho Fukushima, επικεφαλής των σοσιαλιστών και υπουργό Εσωτερικών Υποθέσεων της χώρας, επειδή διαφώνησε ανοιχτά με τις κυβερνητικές επιλογές για τις αμερικανικές βάσεις.

Παράλληλα, βάσει δημοσκοπήσεων που δόθηκαν στη δημοσιότητα το σαββατοκύριακο, η δημοτικότητα του κ. Hatoyama και της κυβέρνησής τους έχει υποχωρήσει στο 17% και το ποσοστό των δυσαρεστημένων Ιαπώνων φθάνει στο εντυπωσιακό 70%.

Επιπρόσθετα, σε ποσοστό 57% οι πολίτες είναι αντίθετοι με την απόφαση για την παραμονή των αμερικανικών βάσεων στην Οκινάβα και μόλις το 27% εμφανίζεται υπέρ.

Σύμφωνα με το Associated Press, ασκούνται ισχυρές πιέσεις στον κ. Hatoyama να παραιτηθεί, εν όψει και τον εκλογών για την Άνω Βουλή της χώρας που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο.

Πάντως, παρά τα έντονα πολιτικά προβλήματα, ο δείκτης Nikkei κατόρθωσε να διατηρηθεί σε ανοδική τροχιά στη σημερινή συνεδρίαση, εμφανίζοντας κέρδη της τάξης του 0,49%.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/586257/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: