26.5.10

Συστάσεις ΟΟΣΑ για ριζικές και βιώσιμες μεταρρυθμίσεις

Για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της ανάκαμψης απαιτείται ριζική και βιώσιμη δημοσιονομική εξυγίανση σε συνδυασμό με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, επισημαίνει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα στην τελευταία του έκθεση.

«Η επιτυχημένη περικοπή των δημόσιων δαπανών σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και βελτιωτικές ρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα είναι απαραίτητες για την επιτυχία του προγράμματος», αναφέρει ο οργανισμός για τη χώρα μας.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει για φέτος συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 3,7%, επικαλούμενος τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση και τα οποία θα επηρεάσουν, όπως τονίζει, την ανάπτυξη.

Η πρόβλεψή του είναι ελαφρώς πιο αισιόδοξη από τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της Ε.Ε. και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ .

«Η οικονομική δραστηριότητα προβλέπεται να συρρικνωθεί τόσο το 2010 όσο και το 2011, κατά 3,7% και 2,5% αντίστοιχα, υπό το βάρος της μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής, των σφιχτότερων πιστωτικών συνθηκών και του εξασθενημένου κλίματος», τονίζει ο ΟΟΣΑ.

Όσον αφορά στην ανεργία, αναμένεται άνοδός της φέτος στο 12,1% και το 2011 στο 14,3%.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ορισμένες χώρες της περιφέρειας για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και την εξυγίανση των δημοσιονομικών τους ενδέχεται να επιφέρουν επιπλοκές στην ανάκαμψη.

Ανακάμπτει, έστω και αργά η Ευρωζώνη

Για το σύνολο της ευρωζώνης, ωστόσο, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σημειώνει ότι βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, αν και αργής, χάρη στα δημοσιονομικά κίνητρα και την τόνωση των εξαγωγών.

Παρ’ όλα αυτά, προειδοποιεί ότι η εξασθένηση της ανταγωνιστικότητας και των δημόσιων οικονομικών στην περιφέρεια της ευρωζώνης εγκυμονεί κινδύνους για τη νομισματική ένωση.

Ο διεθνής οργανισμός προβλέπει ανάπτυξη της ευρωζώνης κατά 1,2% για το τρέχον έτος και κατά 1,8% για το 2011 –μια αισιόδοξη πρόβλεψη που υπερβαίνει τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για 0,9% και 1,5% αντίστοιχα.

«Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ορισμένες χώρες της περιφέρειας για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και την εξυγίανση των δημοσιονομικών τους ενδέχεται να επιφέρουν επιπλοκές στην ανάκαμψη», επισημαίνει.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1821378

_______________________________

Το έχω γράψει πολλές φορές: ΔΕΝ τους εμπιστεύομαι ιδιαίτερα ως προς τις εκτιμήσεις τους - επί των παραπάνω είμαι κάπως πιο αρνητικός αλλά γνωρίζω ότι τα νούμερα μαγειρεύονται

No comments: