27.5.10

Deutsche Bank: Σε επισφαλή θέση οι ισπανικές cajas

Χρέη ύψους 125 δισ. ευρώ θα χρειαστεί να αναχρηματοδοτήσουν οι ισπανικές τράπεζες έως τα τέλη του επόμενου έτους, γεγονός που βάζει τα αποταμιευτικά ιδρύματα της χώρας σε μια ιδιαίτερα «ευάλωτη και επικίνδυνη θέση», εκτιμούν αναλυτές της Deutsche Bank.

Οι λεγόμενες cajas θα πρέπει να εξοφλήσουν περί τα 46 δισ. ευρώ που ωριμάζουν το τρέχον έτος και 79 δισ. ευρώ το 2011, σύμφωνα με τον αναλυτή της D.B., Carlos Berastain. Το εναπομείναν καταβλητέο ποσό αφορά εμπορικές τράπεζες, όπως η Banco Santander.

Οι αποταμιευτικές τράπεζες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην έκρηξη της ισπανικής στεγαστικής αγοράς, αφού τους αναλογεί το 50% περίπου των στεγαστικών δανείων γι’ αυτό και μετά την κατάρρευση της αγοράς λόγω ύφεσης έχουν βρεθεί υπό πίεση για συγχωνεύσεις. Στις 22 Μαΐου η Τράπεζα της Ισπανίας ανέλαβε τον έλεγχο της CajaSur, τράπεζα που εμφάνισε ζημιές σχεδόν 600 εκατ. ευρώ το 2009.

«Η ρευστότητα είναι το κύριο ζήτημα που μας ανησυχεί», σημείωσε ο Berastain. «Θεωρούμε ότι οι αποταμιευτικές τράπεζες βρίσκονται σε πολύ αδύναμη και επικίνδυνη θέση από πλευράς χρηματοδότησης».

Δημοσίευμα της Wall Street Journal θέλει την ισπανική τράπεζα BBVA να μην είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσει χρέος ύψους 1 δισ. δολαρίων.

http://www.capital.gr/News.asp?id=978493

_____________________________

Δε μοιάζει καθόλου καλός οιωνός για την Ισπανία... βέβαια, η σημερινή ψηφοφορία υπέρ των μέτρων λιτότητας στέλνει με άνεση την Ισπανία στο Μηχανισμό - ενδεχόμενα να χρειαστεί ακόμα ένα πακέτο μέτρων... αλά Ελλάδα!
Το kalo kouragio στα ισπανικά πως είναι;

2 comments:

Κυριάκος said...

Διάβασε κι αυτό για την Ιρλανδία

http://www.irishtimes.com/newspaper/opinion/2010/0522/1224270888132.html

geokalp said...

όσο ψάχνεις βρίσκεις...
μάλλον καλύτερα STAR - έχει καλή ταινία σήμερα στις 21:00 - δεν κάνω πλάκα