31.5.10

EFG: Ισχυρή η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας

Ισχυρή και διατηρήσιμη χαρακτηρίζει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank EFG εκτιμώντας πως στην Ευρωζώνη θα υπάρξουν σημαντικές αποκλίσεις στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών μελών.

Αναλυτικότερα η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank EFG εξέδωσε σήμερα το δωδέκατο τεύχος της τριμηνιαίας της έκδοσης «Global Economic & Market Outlook». Σκοπός του είναι η ανάλυση της κατάστασης και των προοπτικών της διεθνούς οικονομίας και των αγορών, καθώς και η χάραξη νέων επενδυτικών στρατηγικών. Συγγραφείς της μελέτης είναι ο Σύμβουλος Οικονομικών Μελετών της Eurobank και Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Δημήτρης Μαλλιαρόπουλος και οι Οικονομικοί Αναλυτές Όλγα Κοσμά, Μαρία Πρανδέκα και Βασίλης Ζάρκος.

Ισχυρή και διατηρήσιμη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας

Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίστηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο με τους πρόδρομους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας σε ανοδική πορεία, την παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή να αυξάνεται σε μηνιαία βάση κατά το τελευταίο έτος, ενώ το διεθνές εμπόριο, αφού υποχώρησε δραματικά κατά το πρώτο ήμισυ του 2009, να σημειώνει ραγδαία ανάπτυξη από τον Ιούνιο του 2009.

Η Κίνα συνεχίζει να αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της παγκόσμιας ανάπτυξης, καθώς οι εισαγωγές της αυξάνονται σημαντικά και βοηθούν την παγκόσμια οικονομία να ανακάμψει. Πιστεύουμε ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ανοδική τροχιά από τα μέσα του 2009, καθώς οι συνθήκες στην αγορά εργασίας έχουν βελτιωθεί σημαντικά και η ιδιωτική κατανάλωση σημειώνει ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης, ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010. Η ανάκαμψη της οικονομίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα μεγάλα δημοσιονομικά πακέτα στήριξης, καθώς και στην αντιστροφή της πτωτικής πορείας των αποθεμάτων.

Πιστεύουμε ότι οι δύο αυτοί παράγοντες θα εξασθενίσουν σημαντικά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2010, οδηγώντας σε μια επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας κατά τα μέσα του έτους, προτού η ανάπτυξη επιταχυνθεί ξανά κατά το τέλος του 2010.

Κατά την άποψή μας, υπάρχουν τρεις σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την αμερικανική οικονομία:

(α) Η ανοδική πορεία της εγχώριας ζήτησης πιθανόν να ανασταλεί καθώς η θετική συνεισφορά των δημοσιονομικών προγραμμάτων στήριξης και των αποθεμάτων θα εξασθενίσει, οδηγώντας σε επιβράδυνση της ανάπτυξης κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

(β) Η σημαντική αύξηση της απασχόλησης που σημειώθηκε τους δυο τελευταίους μήνες ίσως αποδειχθεί προσωρινό φαινόμενο, όταν η κυβέρνηση σταματήσει να προσλαμβάνει εργαζομένους για την απογραφή του πληθυσμού (census).

(γ) Καθώς η δημοσιονομική κρίση στον ευρωπαϊκό νότο ενδέχεται να διασχίσει τον Ατλαντικό, το υψηλό χρέος των ΗΠΑ θα αποτελέσει ενδεχομένως ένα μεγάλο πρόβλημα για την οικονομία και, όπως έδειξε η εμπειρία της χώρας μας, κάτι τέτοιο θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στις αγορές, τις προσδοκίες των επενδυτών αλλά και την ιδιωτική κατανάλωση.

Η Ευρωζώνη αναμένεται να αναπτυχθεί με μέτριο ρυθμό περίπου 1% το 2010, ενώ σημαντικές αποκλίσεις αναμένονται στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών μελών. Η ανάκαμψη στις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης κερδίζει έδαφος λόγω της αύξησης της εξαγωγικής δραστηριότητας, η οποία ωφελείται από την ισχυρή ανάκαμψη των αναδυόμενων οικονομιών και το αδύναμο ευρώ.

Αντίθετα, χαμηλότεροι ή και αρνητικοί αναπτυξιακοί ρυθμοί αναμένονται στις χώρες της περιφέρειας, οι οποίες εμφανίζουν μειωμένη ανταγωνιστικότητα και εφαρμόζουν σκληρά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Προκλήσεις και κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία

α) Ανησυχία για εξάπλωση της δημοσιονομικής κρίσης, εκτός από τις χώρες του «ευρωπαϊκού Νότου», στο Ηνωμένο Βασίλειο και ενδεχομένως στις ΗΠΑ, χώρες όπου το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί σημαντικά. Η εξάπλωση της κρίσης θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στις αγορές και την εμπιστοσύνη των επενδυτών, προκαλώντας αναζωπύρωση της πιστωτικής κρίσης και πτώση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας.

Κατά την άποψή μας, ο κίνδυνος αυτός είναι περιορισμένος, καθώς οι δραστικές παρεμβάσεις των χωρών της Ευρωζώνης και της Ε.Κ.Τ. από κοινού με το Δ.Ν.Τ. έχουν ήδη μειώσει σημαντικά τα κόστη δανεισμού των χωρών-μελών με δυσχερή δημοσιονομικά, περιορίζοντας τον κίνδυνο ρευστότητας και τον κίνδυνο αυτό-εκπλήρωσης των κερδοσκοπικών επιθέσεων. Παράλληλα, η αυστηρή επιτήρηση των χωρών αυτών συντελεί στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

β) Αβεβαιότητα όσον αφορά την ικανότητα των χωρών της Ευρωζώνης να στρέψουν την δυναμική του χρέους τους προς μια βιώσιμη κατεύθυνση. Δεδομένου ότι η χορήγηση βοήθειας υπόκειται σε αυστηρές προϋποθέσεις, η αυστηρότητα των μέτρων εγείρει ανησυχίες ότι τελικά τα μέτρα λιτότητας θα πλήξουν την ανάπτυξη.

Ωστόσο, πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης στις χώρες που πλήττονται από δημοσιονομικά προβλήματα αν πραγματοποιηθούν διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον, να ενισχυθούν οι ξένες επενδύσεις, να εξορθολογιστεί το φορολογικό σύστημα, να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να γίνει πιο ευέλικτη η αγορά εργασίας. Παρεμβάσεις στους τομείς αυτούς θα μπορούσαν να θέσουν τις βάσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη, ενισχύοντας την εξαγωγική δραστηριότητα, η οποία αποτελεί παγκοσμίως την κινητήριο δύναμη για την έξοδο από την ύφεση.

Χαλαρή νομισματική πολιτική για μεγάλο διάστημα

Καθώς οι πιέσεις των αγορών για δημοσιονομική εξυγίανση συνεχίζονται, πιστεύουμε πως η νομισματική πολιτική θα παραμείνει χαλαρή για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να περιοριστεί ο αντίκτυπος των μέτρων δημοσιονομικής λιτότητας στην οικονομική ανάκαμψη.

Η έξοδος από τη χαλαρή νομισματική πολιτική θα είναι σταδιακή, ώστε να αποτραπούν απότομες μεταβολές των επιτοκίων, οι οποίες πιθανόν να υπονομεύσουν την οικονομική ανάκαμψη και να προκαλέσουν αναστάτωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Μακροπρόθεσμα, οι κεντρικές τράπεζες των G3 αναμένεται να ανεχθούν υψηλότερο πληθωρισμό ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη, να μειωθεί η ανεργία και να διευκολυνθεί η δημοσιονομική προσαρμογή.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/586425/ArticleNewsWorld.aspx

___________________________

Πως να διαφωνήσει κανείς με το "και έτσι και γιουβέτσι";
Μακάρι να είχα - πλέον- το "θάρρος" να γράφω έτσι αισιόδοξα ;) όταν οι ειδήσεις που βγαίνουν είναι κάπως διαφορετικές...

No comments: