28.5.10

Fitch: Υποβάθμιση της Ισπανίας

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ισπανίας από "ΑΑΑ" σε "AA +", λόγω του διευρυνόμενου χρέους της χώρας και των επιπτώσεών του στην οικονομική ανάπτυξη, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Διατηρεί, ωστόσο, σταθερή την προοπτική της ισπανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον οίκο, «η υποβάθμιση αντανακλά την άποψη ότι η διαδικασία προσαρμογής του ιδιωτικού και του εξωτερικού χρέους σε ένα χαμηλότερο επίπεδο θα μειώσει σημαντικά το ρυθμό ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας σε μεσοπρόθεσμη βάση».

Το ιδιωτικό χρέος της Ισπανίας περιλαμβάνει τα χρέη των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των τραπεζών.

Ο οίκος Fitch διατηρεί, ωστόσο, σταθερή την προοπτική της ισπανικής οικονομίας.

H υποβάθμιση της Ισπανίας ενέτεινε τους φόβους των επενδυτών για την κρίση χρέους στην Ευρώπη, παρασύροντας πτωτικά τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones [.DJI] Σχετικά άρθρα σημείωσε πτώση 1,19%, κλείνοντας στις 10.136,63 μονάδες. Απώλειες 1,24% κατέγραψε και ο S&P 500, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 1.089,41 μονάδες. Στις 2.257,04 μονάδες, μειωμένος κατά 0,91%, υποχώρησε, τέλος, ο δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq [.IXIC] Σχετικά άρθρα .

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης Dow παρουσίασε απώλειες 7,9%, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 8,2% και ο Nasdaq κατέγραψε πτώση 8,3%.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow υποχώρησε κατά 0,6%, ενώ ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,2% και ο Nasdaq κατά 1,3%.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1823064

No comments: