31.5.10

Nowotny: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να δώσει τέλος στην κρίση κρατικού χρέους

Η αμφιλεγόμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ξεκινήσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης αποτελεί απλώς μία προσωρινή λύση, τόνισε ο Ewald Nowotny, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Ενώ οι κεντρικές τράπεζες έχουν την ικανότητα να μετριάσουν την κρίση ρευστότητας, δεν μπορούν να επιλύσουν την κρίση κρατικών χρεών», δήλωσε ο Nowotny στο πλαίσιο τραπεζικού συνεδρίου που πραγματοποίησε η κεντρική τράπεζα της Αυστρίας, Austrian National Bank, της οποίας είναι επικεφαλής.

Τόνισε τον παραλληλισμό ανάμεσα στην κίνηση της ΕΚΤ τις τελευταίες εβδομάδες και στα μέτρα που έλαβε μετά την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008.

«Οι κεντρικές τράπεζες όντως παρείχαν σημαντική προσωρινή ανακούφιση… ωστόσο, οι κυβερνήσεις είναι αυτές που πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα δημόσια οικονομικά θα γίνουν ξανά βιώσιμα σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο», σημείωσε ο Nowotny.

Τα σχόλιά του πραγματοποιούνται με φόντο τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι ορισμένες τράπεζες ενδέχεται να «παίζουν» με το σύστημα που δημιούργησε η ΕΚΤ, όταν αποφάσισε να αγοράσει κρατικά ομόλογα στην αγορά για να αποτρέψει την κατάρρευση των αγορών. Η ΕΚΤ αγόρασε πάνω από 26 δισ. ευρώ ομολόγων στις πρώτες δύο εβδομάδες του προγράμματος.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι ο μεγαλύτερος όγκος των αγορών αφορά ομόλογα των υπερχρεωμένων κρατών του ευρωπαϊκού νότου – της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Ιταλίας - καθώς και της Ιρλανδίας.

http://www.capital.gr/News.asp?id=980435

No comments: