16.6.10

Πτώση έως 10% στις τιμές ακινήτων «βλέπει» φέτος η Hellastat

Περαιτέρω πτώση τιμών κατά το τρέχον έτος, που θα κυμανθεί μεταξύ 5% και 10%, προβλέπει για την αγορά κατοικίας σχετική μελέτη της Hellastat. Σύμφωνα με αυτήν, οι αγοραστές στρέφονται σε μικρότερα διαμερίσματα, αλλά και σε μεταχειρισμένες κατοικίες, ενώ όσον αφορά τον αριθμό των αγοραπωλησιών, εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κατά 50% περίπου έναντι του 2009.

Υπερπροσφορά ακινήτων

Σημειωτέον ότι η Hellastat επισημαίνει πως η αγορά κατοικίας πλήττεται την τελευταία διετία, εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης, απόρροιας της έλλειψης ρευστότητας και της κάμψης της χορήγησης στεγαστικών δανείων, ενώ επιβαρυντικά επιδρά και η υπερπροσφορά κατοικιών με απόθεμα της τάξεως των 200.000 ακινήτων. Ως εκ τούτου, η οικοδομική δραστηριότητα υποχωρεί σταθερά την τελευταία διετία, ενώ μείωση καταγράφουν, όπως είναι ευνόητο, και οι τιμές.

Ανάλογη εικόνα καταγράφουν και τα επαγγελματικά ακίνητα, καθώς οι αρνητικές οικονομικές συνθήκες ασκούν υψηλή πίεση τόσο στην πλευρά της προσφοράς, όσο και στην πλευρά της ζήτησης. Τα βασικά χαρακτηριστικά της αγοράς περιλαμβάνουν επαναδιαπραγματεύσεις των συμβολαίων προς τα κάτω στα επαγγελματικά ακίνητα, υιοθέτηση στάσης αναμονής σχετικά με την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων (π. χ. επεκτάσεις, νέες αναπτύξεις, μετεγκαταστάσεις κ. ά.) και στροφή σε δευτερεύουσες αγορές, λόγω χαμηλότερου κόστους.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_16/06/2010_404606

No comments: