16.6.10

Κύπρος: Στο 11% ο εταιρικός φόρος

Την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για επιβολή πρόσθετου «φόρου αλληλεγγύης» προς όλες τις εταιρείες ύψους 1% για δύο χρόνια, ανακοίνωσε την Τετάρτη η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ανεβάζοντας το ύψος του εταιρικού φόρου στο 11%.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε την Τρίτη τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος για την Κύπρο, τη Φινλανδία και τη Δανία. Η Κύπρος οφείλει να επαναφέρει το έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2012.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησαν οι κυπριακές αρχές τον Απρίλιο του 2010, το έλλειμμα της γενικής Κυβέρνησης στην Κύπρο έφθασε το 6,1% του ΑΕΠ το 2009, ενώ το δημόσιο χρέος αναμένεται να φθάσει το 62% του ΑΕΠ το 2010, υπερβαίνοντας έτσι την τιμή αναφοράς του 60% που προβλέπει η Συνθήκη. Αν και το έλλειμμα μπορεί να χαρακτηρισθεί ως έκτακτο, καθώς είναι αποτέλεσμα σοβαρής οικονομικής επιβράδυνσης, η υπέρβαση της τιμής αναφοράς δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε κοντά στο 3% του ΑΕΠ ούτε προσωρινή, τόνισε η ανακοίνωση.

Η Επιτροπή συνιστά στο Συμβούλιο να ορίσει ως προθεσμία διόρθωσης το 2012. Ειδικότερα, η Κύπρος θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμα του 2010 σε ποσοστό κάτω του 6,0% του ΑΕΠ και να εξασφαλίσει ετήσια διαρθρωτική προσαρμογή ίση με 1,75% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2010-2012.

Το συμβούλιο Ecofin αναμένεται να αποφασίσει επί των συστάσεων κατά την προσεχή συνεδρίασή του στις 13 Ιουλίου. Τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη θα διαθέτουν στη συνέχεια έξι μήνες προκειμένου να αναφέρουν τα μέτρα που έχουν λάβει ή σκοπεύουν να λάβουν για να μειώσουν σταδιακά το δημοσιονομικό έλλειμμα.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1831433

No comments: