16.6.10

Ανατίμηση του γουάν ζητά το ΔΝΤ

Η ανατίμηση του Γουάν είναι προς όφελος της Κίνας αλλά και του υπόλοιπου κόσμου και πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε σήμερα ο κορυφαίος οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ στη φινλαδική εφημερίδα Kauppalehti.

Ο Μπλανσάρ έκανε αναφορά στις πρόσφατες κινητοποιήσεις Κινέζων εργαζομένων που ζητούν μισθολογική αύξηση και προειδοποίησε ότι κανείς δεν θέλει να αυξηθεί το ρίσκο για ενδεχόμενη αύξηση του ρυθμού του πληθωρισμού.

Δεν ξέρω πότε και πόσο θα ανατιμηθεί του Γουάν, όμως πιστεύω πως είναι προς το συμφέρον της Κίνας να προβεί σε αυτή την ενέργεια. Για τον υπόλοιπο κόσμο είναι σημαντικό να συμβεί το συντομότερο. Για να αποκατασταθεί η υγεία της παγκόσμιας οικονομίας πρέπει να μειωθεί το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ.

Επίσης ο Μπλανσάρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης και πως οι ενέργειες για τον περιορισμό της προερχόμενης από την Ελλάδα κρίσης αποδεικνύονται αποτελεσματικές. Αν και πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν πως η ανατίμηση του γιουάν ελάχιστα θα διορθώσει το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, θεωρούν ότι το τεχνητά υποτιμημένο γιουάν επιδοτεί τις κινεζικές εξαγωγές σε βάρος των αμερικανικών επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας.

Ο Μπλανσάρ τόνισε πως είναι ανάγκη οι χώρες να σταθεροποιήσουν τις οικονομίες τους ενεργοποιώντας μεσοπρόθεσμα προγράμματα ανάκαμψης που να περιλαμβάνουν συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις με αυξήσεις ορίων ηλικίας. Επισήμανε, όμως, πρέπει να αποφευχθεί μία ταυτόχρονη προσπάθεια των χωρών να πείσουν τις αγορές με περικοπές δαπανών πως είναι δημοσιονομικά ασφαλείς. Αυτό θα ήταν μεγάλο σφάλμα.

Τέλος, θύμισε πως επιμένει σε παλιότερες εκτιμήσεις του πως οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να διπλασιάσουν το στόχο τους για τον πληθωρισμό φέτος και πως η παρακολούθηση του στόχου για τον πληθωρισμό δεν επαρκεί για τη νομισματική πολιτική, αφού απαιτείται εγρήγορση και για άλλους παράγοντες όπως οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων και τα επίπεδα χρέωσης των οικονομιών.

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=173647

No comments: