29.6.10

Η Κίνα παρασύρει τις ασιατικές αγορές

Το κύμα μαζικών ρευστοποιήσεων στην Κίνα, μετά τα στοιχεία του Conference Board για την κινεζική οικονομία, παρασύρει σε σημαντικές απώλειες τις ασιατικές αγορές καθώς οι φόβοι για νέα κρίση επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα.

Πιο αναλυτικά, οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα σε χαμηλό δύο εβδομάδων, λόγω των ανησυχιών ότι η ανάπτυξη της Κίνας, που αποτελεί την ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας θα επιβραδυνθεί. Οι αποδόσεις των 2ετών αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν στο χαμηλό-ρεκόρ του 0,6014, ενώ το γεν σημείωσε σημαντική ενίσχυση σε υψηλό πέντε εβδομάδων στο Τόκιο στα 88,83 γεν/δολ από 89,37 γεν/δολ χθες στη Νέα Υόρκη.

Το επενδυτικό κλίμα επιδεινώθηκε τόσο από την αναθεώρηση του leading index του Conference Board για την Κίνα, όσο και από τα μάκρο της Ιαπωνίας. «Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας θα αντιμετωπίσουν «σοβαρά εμπόδια» στο δεύτερο εξάμηνο του έτους εξαιτίας των μέτρων σύσφιξης της πολιτικής και της ευρωπαϊκής κρίσης κρατικού χρέους, ανέφερε σήμερα η Citigroup σε έκθεσή της.

«Η αγορά κάνει ανάπαυλα για να αφομοιώσει τις επιπτώσεις των απογοητευτικών μάκρο των τελευταίων δύο εβδομάδων», σχολίασε στο Bloomberg ο Jason The, αναλυτής από το Σίδνεϊ. «Οι αγορές ίσως συνειδητοποιούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης ενδέχεται να είναι πιο ήπιος καθώς η μόχλευση στο σύστημα παραμένει σε υψηλά επίπδα».

Το αμερικανικό κέντρο οικονομικών ερευνών Conference Board διόρθωσε τον δείκτη Απριλίου για το outlook της οικονομίας της Κίνας, αναφέροντας ότι ο leading index για τη χώρα σημείωσε τη μικρότερη αύξηση από το Νοέμβριο, και όχι τη μεγαλύτερη ενίσχυση σε διάστημα 14 μηνών.

Ο δείκτης που συνθέτει το κέντρο ερευνών της Νέας Υόρκης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,3%, λιγότερο από το 1,7% που ανακοινώθηκε στις 15 Ιουνίου. Το Conference Board ανέφερε ότι η προηγούμενη ανακοίνωση περιελάμβανε ένας «λάθος υπολογισμό» για το συνολικό εύρος στο οποίο βασίστηκαν οι μετρήσεις.

«Η διόρθωση δεν επηρεάζει το outlook που δίνουμε για την κινεζική οικονομία», τόνισε ο William Adams, οικονομολόγος του Conference Board στο Πεκίνο. «Η ανάπτυξη δεν αναμενόταν να επιταχυνθεί στην Κίνα, ενώ στην πραγματικότητα, είναι πιθανό να γίνει πιο ήπια. Η συγκεκριμένη διόρθωση στηρίζει αυτή την αντίληψη».

Ο πανασιατικός MSCI Asia Pacific στο Τόκιο υποχώρησε 0,9% στις 115,61 μονάδες, διευρύνοντας την πτώση του από τα υψηλά της 15ης Απριλίου στο 11%.

Ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε απώλειες 1,27% ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 9.570,67 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix σημείωσε πτώση 1,00%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κινήθηκε ανοδικά 1,07%, ενώ αρνητικά πρόσημα εμφανίζουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες της ηπειρωτικής Κίνας.

Ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 3,42% και ο Shenzhen Composite κατά 4,67%. Ο ευρύτερος CSI 300 καταγράφει απώλειες 3,79%.

Ο δείκτης Kospi, στη Νότια Κορέα σημειώνει πτώση 1,40%, ενώ ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν υποχωρεί κατά 1,03%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX200 καταγράφει απώλειες 0,88%, ενώ ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με πτώση 0,58%.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex κινήθηκε ανοδικά σε ποσοστό 1,08%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,37%.

http://www.capital.gr/Markets.asp?id=1000579

No comments: