16.6.10

Στίγκλιτς: Η λιτότητα στην Ευρώπη πλήττει την ανάτπυξη

Τη θέση ότι τα μέτρα λιτότητας που προωθούνται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες θα βάλουν φρένο στην ανάπτυξη εκφράζει ο Αμερικανός οικονομολόγος και νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Ο Αμερικανός οικονομολόγος και νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας της Ζυρίχης Tages - Anzeiger για την παγκόσμια οικονομία, κάνοντας αναφορά και στην Ελλάδα, σημειώνει: «Είναι κακό που ζητείται από χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, να μειώσουν τις δαπάνες τους για να βελτιώσουν τα δεδομένα του προϋπολογισμού τους. Και τώρα όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πράττουν το ίδιο, με αποτέλεσμα να τεθεί ένα φρένο σε μια ήδη ασθενή οικονομική ανάπτυξη και να αυξηθούν τα ελλείμματα».

Ο γνωστός οικονομολόγος διαφωνεί με τον συνάδελφό του, επίσης νομπελίστα Πολ Κρούγκμαν, που πρότεινε τη μείωση των μισθών και τιμών στην Ισπανία κατά 20%, μια, κατά τη γνώμη του, πρόταση που δεν είναι εφικτή, καθώς ο κόσμος έχει χρέη, συμβόλαια και οικονομικές υποχρεώσεις, που δεν μπορεί απλά να περικόψει κατά 20%.

Δηλώνει επίσης ότι η κρίση στην Ευρώπη θέτει σε κίνδυνο και την παγκόσμια οικονομία, όπως π.χ. και των ΗΠΑ, όπου ένα ισχυρό δολάριο δεν θα μπορέσει να προσφέρει μεγαλύτερες αμερικανικές εξαγωγές σε μία οικονομικά ασθενή Ευρώπη.

Τέλος, επικρίνει τους συναδέλφους του που αγνόησαν τα οικονομικά στοιχεία, που έδειχναν την επερχόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση, πριν από τρία χρόνια με αφετηρία την Αμερική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: