16.6.10

Σε καταρχήν συμφωνία κυβέρνηση - προμηθευτές

Σε καταρχήν συμφωνία με τους εκπροσώπους των προμηθευτών προχώρησαν οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας, προκειμένου να υπάρξει διακανονισμός στην εξόφληση των χρεών του δημοσίου και κατ’ επέκταση άμεση ομαλοποίηση των προμηθειών υλικών στα νοσοκομεία.

Όπως ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα εξοφληθούν σε μετρητά οι εναπομένουσες οφειλές των ετών 2005 και 2006 ύψους 245 εκατ. ευρώ.

Οι υπόλοιπες οφειλές εξοφλούνται ως εξής: οφειλές του 2007 ύψους 1,1 δισ. με άτοκα μονοετή ομόλογα. Οφειλές του 2008 ύψους 2,2 δισ. με άτοκα διετή ομόλογα. Οφειλές του 2009 ύψους 2,05 δισ. με άτοκα τριετή ομόλογα. Τα ομόλογα αυτά, διευκρίνισε ο ΥΠΟΙΚ, θα είναι διαπραγματεύσιμα και θα μπορούν να προεξοφληθούν από τις τράπεζες με βάση τα τρέχοντα επιτόκια προεξόφλησης.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου γνωστοποίησε ακόμα ότι «επειδή είναι γνωστή η δυσκολία επιβίωσης πολλών εταιρειών εξαιτίας των καθυστερήσεων αυτών, για τις οφειλές των ετών 2007 και 2008 το Δημόσιο καταβάλει τοις μετρητοίς ένα επιπλέον ποσό των 100 εκ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί με 200 χιλ. ευρώ περίπου ανά επιχείρηση η οποία έχει οφειλές».

Επίσης, με διάταξη νόμου που θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας, πέραν των προαναφερόμενων ρυθμίσεων εξόφλησης των οφειλών, νομιμοποιούνται οι οφειλές που είχαν απορριφθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ορίζονται συγκεκριμένες διαφανείς διαδικασίες για άμεσες προμήθειες, που πρέπει να γίνουν μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες που προβλέπονται στο Ν. 3846/2010.

«Η κυβέρνηση ανέλαβε σήμερα τις ευθύνες της», είπε από την πλευρά της η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και στέλνοντας μήνυμα στους προμηθευτές τόνισε πως «οφείλουν όλοι να αναλάβουν τις δικές τους. Και αυτό σημαίνει, ότι απ’ αυτή τη στιγμή πρέπει να ομαλοποιηθεί η παράδοση των υλικών και των προμηθειών σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας».

«Είναι σαφές», συμπλήρωσε, «ότι μ’ αυτή τη ρύθμιση του χρέους αυτού μπαίνουμε πλέον σε μία φάση εξυγίανσης του ΕΣΥ, όπου θα εφαρμοστούν απαρέγκλιτα οι καινούργιοι κανόνες και οι διατάξεις όσον αφορά τη διαφάνεια και τις σοβαρές εξοικονομήσεις που μπορούν να γίνουν στο χώρο της υγείας».

Mιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, o κ. Παπακωνσταντίνου διεμήνυσε πως πρόκειται για την τελευταία πρόταση που η κυβέρνηση υποβάλλει προς τους προμηθευτές. «Δεν υπάρχουν άλλα χρήματα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1830803

No comments: