24.6.10

Διπλασιάστηκαν τα δάνεια των πορτογαλικών τραπεζών από την ΕΚΤ το Μάιο

Διπλασιάστηκαν τον προηγούμενο μήνα τα δάνεια των πορτογαλικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα από την Τράπεζα της Πορτογαλίας.

Όπως αναφέρεται στη μηνιαία αναφορά της Τράπεζας της Πορτογαλίας, οι πορτογαλικές τράπεζες δανείστηκαν το Μάιο από την ΕΚΤ 35,8 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 17,7 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν δανειστεί τον Απρίλιο.

«Πρόκειται για μία τεράστια αύξηση, αλλά δεν αποτελεί πραγματική έκπληξη. Αυτό επιβεβαιώνει το γεγονός ότι οι πορτογαλικές τράπεζες δυσκολεύονται να εκδίδουν ομολογιακά δάνεια, ιδιαίτερα στο εξωτερικό», δήλωσε ο Χοάο Περέιρα Λέιτε της Banco Carregosa.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πορτογαλικό οικονομικό σύστημα είναι σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση από την αύξηση των επιτοκίων του πορτογαλικού κρατικού εξωτερικού χρέους, λόγω της επιδείνωσης των δημόσιων οικονομικών της χώρας.

Η Πορτογαλία κατάφερε να εξασφαλίσει σήμερα 943 εκατομμύρια ευρώ μετά από την έκδοση πενταετών ομολόγων αλλά με επιτόκιο 4,657%, έναντι 3,701% το Μάιο.

«Αν το πορτογαλικό κράτος αναχρηματοδοτηθεί κατά 4,6%, αυτό σημαίνει ότι οι πορτογαλικές τράπεζες θα πρέπει να πληρώσουν 6% ή 7% σε επιτόκια στις οικονομικές αγορές, έναντι 1% στην ΕΚΤ», πρόσθεσε ο αναλυτής.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1834743

No comments: