16.6.10

Κίνα: Κύμα απεργιών λόγω κακών συνθηκών, χαμηλών μισθών

Οι σκληρές συνθήκες και οι χαμηλοί μισθοί των 130 εκατ. εσωτερικών μεταναστών από αγροτικές περιοχές προκαλούν απεργίες στα εργοστάσια και ανησυχία στο κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα.

Έκκληση για καλύτερη αντιμετώπιση του τεράστιου αριθμού των μεταναστών εργατών απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο, καθώς εντείνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.

Εάν οι απεργίες εξαπλωθούν, τα κύματα της αναταραχής θα οδηγήσουν σε δύσκολες επιλογές το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας, το οποίο έχει υποσχεθεί να αυξήσει τα εισοδήματα εκατοντάδων εκατομμυρίων αγροτών, ενώ συγχρόνως θέλει να κρατήσει σε ρυθμό την εξαγωγική βιομηχανία και να καταπνίξει κάθε απειλή ανατροπής του.

Στο πρώτο σχόλιο για την κατάσταση των μεταναστών από τότε που ξέσπασαν οι απεργίες, ο πρωθυπουργός Ουέν είπε πως αναγνωρίζει ότι η νέα γενιά των μεταναστών που μετακινείται από φτωχά χωριά για να δουλέψει σε εργοστάσια και κατασκευαστικά έργα δεν θα είναι ικανοποιημένη με τις ίδιες σκληρές συνθήκες που υπέμεινε η προηγούμενη γενιά.

«Οι αγρότες μετανάστες είναι ο κύριος στρατός της σύγχρονης βιομηχανικής εργατικής δύναμης της Κίνας, ο πλούτος μας και τα πολυώροφα κτίρια είναι όλα αποστάγματα της σκληρής δουλειάς και του ιδρώτα σας», είπε ο Ουέν απευθυνόμενος σε ομάδα μεταναστών στο Πεκίνο.

«Η δουλειά σας είναι ένδοξη και πρέπει να γίνεται σεβαστή από την κοινωνία, όλα τα μέρη της οποίας, όπως και η κυβέρνηση, πρέπει να αντιμετωπίζουν τους νεαρούς μετανάστες εργάτες, σαν παιδιά τους», πρόσθεσε ο Ουέν, σύμφωνα με τα επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Η εργατική αναταραχή έχει πλήξει ορισμένα από τα εργοστάσια της Κίνας που ανήκουν σε ξένους, καθώς οι εσωτερικοί μετανάστες, τους οποίους η κυβέρνηση υπολογίζει σε 130 εκατομμύρια, πιέζουν για περισσότερη συμμετοχή στον αυξανόμενο πλούτο της χώρας.

Το ξέσπασμα των απεργιών επανέρχεται στο προσκήνιο μετά από τη διακοπή στα χρόνια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με την τελευταία από αυτές να γίνεται στο εργοστάσιο της Honda, στο Ζονγκσάν, το οποίο κατασκευάζει κλειδαριές για τα αυτοκίνητα της εταιρείας.

Σήμερα όμως εκατοντάδες εργαζόμενοι επέστρεψαν στη δουλειά τους διακόπτοντας την απεργία, η οποία είχε ξεκινήσει πριν από μία εβδομάδα με τη συμμετοχή εκατοντάδων από τους 1500 εργάτες της μονάδας.

Ορισμένοι από αυτούς δήλωσαν ότι επιστρέφουν στη δουλειά μέχρι την Παρασκευή, οπότε η εργοδοσία θα κάνει μία νέα προσφορά, καλύτερη από τη μηνιαία αύξηση των 200 γουάν, δηλαδή 24 ευρώ, (εκατό σε μισθό και άλλα εκατό σε επιδόματα), η οποία απερρίφθη ως πολύ χαμηλή.

Στις ΗΠΑ, το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της χώρας, AFL-CIO, εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει από την κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα να διερευνήσει κατά πόσο η Κίνα κερδίζει ένα άδικο εμπορικό πλεονέκτημα, αρνούμενη τα δικαιώματα των εργατών.

Από την πλευρά της η Honda έστειλε στο εργοστάσιο ένα κορυφαίο στέλεχος της στην Κίνα σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις εντάσεις ενώ έχει κάνει και 50 νέες προσλήψεις, τις οποίες ορισμένοι εργάτες, βλέπουν ως τακτική εκφοβισμού τους για να γυρίσουν στη δουλειά.

«Δεν έχουμε υπογράψει, αλλά είπαν ότι θα μας εκπαιδεύσουν πρώτα και τα μεροκάματα που προσέφεραν, δείχνουν καλά», είπε ένας μετανάστης από την επαρχία Γκουανγκσί, στο κέντρο εκπαίδευσης της εταιρείας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: