16.6.10

HΠA: ο κανόνας Bόλκερ νικάει τις τράπεζες

Προς απαγόρευση οι συναλλαγές ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών που έλαβαν κρατική ενίσχυση

The New York Times

Οι τραπεζίτες φαίνεται να αποδέχονται την ήττα τους απέναντι σε μία από τις πιο επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου χρηματοπιστωτικής μεταρρύθμισης - αυτής που θα απαγορεύσει τις συναλλαγές ιδίων κεφαλαίων στις τράπεζες που δέχτηκαν ενίσχυση από το TARP. Πλέον, εστιάζουν σε μάχες όπως η αποσόβηση της απαγόρευσης των συναλλαγών παραγώγων.

Καθώς τα μέλη του Κοινοβουλίου και της Γερουσίας εισέρχονται στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων πριν από την αποστολή του νομοσχεδίου στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, φαίνεται να συμφωνούν υπέρ αυστηρότερων μέτρων στις ίδιες συναλλαγές (proprietary trading). Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα θα ήταν μία νίκη τόσο για τον Λευκό Οίκο όσο και για τον πιο θερμό υποστηρικτή της διάταξης, τον πρώην προέδρο της Fed Πολ Βόλκερ.

«Oχι» σε περιορισμούς

Αλλά με τον λεγόμενο κανόνα Βόλκερ να είναι πλέον πολύ πιθανό να γίνει νόμος, αντιστρέφοντας τις πιθανότητες από τα προηγούμενα στάδια της νομοθετικής διαδικασίας όπου είχε θεωρηθεί σχεδόν νεκρός, οι τράπεζες αγωνίζονται σκληρά για να αποτρέψουν περαιτέρω περιορισμούς όσον αφορά τις δραστηριότητές τους.

Η πλειοψηφία των κινήσεών τους στοχεύει πλέον σε μία διάταξη που προωθείται από τη γερουσιαστή των Δημοκρατικών από το Αρκάνσας Μπλανς Λίνκολν και αποσκοπεί στην απαγόρευση των συναλλαγών παραγώγων, δηλαδή των σύνθετων χρηματιστηριακών προϊόντων που είχαν εμπλακεί στο χάος του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που ακολούθησε την κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκων δανείων το 2008.

Τη Δευτέρα, η κ. Λίνκολν προσφέρθηκε να απλουστεύσει μερικά από τα αυστηρότερα στοιχεία της διάταξής της, ωστόσο όχι αρκετά για να κατευνάσει τις ανησυχίες της Γουόλ Στριτ.

Σύμφωνα με την τελευταία πρότασή της, οι τράπεζες θα έχουν περιθώριο δύο ετών για τον διαχωρισμό της μονάδας παραγώγων τους από τις βασικές τραπεζικές λειτουργίες τους. Μία μητρική εταιρεία τράπεζας θα μπορούσε να διατηρήσει μία μονάδα παραγώγων, αλλά ως ξεχωριστή θυγατρική με δικά της κεφάλαια και όχι ως μέρος της εμπορικής τράπεζας. Επιπλέον, οι εταιρείες που δεν διαπραγματεύονται μεγάλες ποσότητες παραγώγων θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από την απαγόρευση.

Θα ασκήσουν πιέσεις

Ακόμα και έτσι όμως, οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες της Γουόλ Στριτ, οι οποίες μονοπωλούν τις συναλλαγές παραγώγων, έσπευσαν να αναφέρουν αμέσως ότι θα ασκήσουν μεγάλες πολιτικές πιέσεις για να ανατρέψουν το σύνολο της διάταξης.

Οι μεγάλες τράπεζες θεωρούν την πρόταση Βόλκερ λανθασμένη, για διάφορους λόγους. Αν και οι απώλειες των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προήλθαν εν μέρει από εξελιγμένα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, τα οποία αποδείχθηκαν πολύ πιο επικίνδυνα από ό, τι είχαν αρχικά θεωρηθεί, οι τράπεζες θεωρούν ότι η οικονομική κρίση του 2008 προήλθε από αλόγιστα δάνεια που δόθηκαν σε ακατάλληλους αγοραστές κατοικιών. Δεν ήταν, όπως λένε, μία κρίση συναλλαγών.

Και ενώ φαίνεται ότι υπάρχει σημαντική υποστήριξη υπέρ μιας αυστηρής εκδοχής του κανόνα Βόλκερ, το Κογκρέσο έκρινε σκόπιμο να προτείνει εξαιρέσεις για τις συναλλαγές ιδίων κεφαλαίων, όπως να επιτραπούν στις τράπεζες οι συναλλαγές σε κρατικά ομόλογα, συμπεριλαμβανομένων τίτλων που έχουν εκδοθεί από τις Fannie Mae, Freddie Mac, Ginnie Mae και από άλλες κυβερνητικά χρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_16/06/2010_404580

No comments: