28.6.10

HSBC: Μεγάλες προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

Για τις δύσκολες συνθήκες λιτότητες στις οποίες θα πρέπει να προσαρμοστούν οι ελληνικές τράπεζες κάνει λόγο η HSBC στην πρόσφατη έκθεσή της για τον τραπεζικό κλάδο στην Ελλάδα. Η διεθνής τράπεζα προχωρά σε μείωση της τιμής-στόχο των τραπεζών της χώρας μας εν όψει αναθεωρήσεων των εκτιμήσεων κερδοφορίας προς τα κάτω, όπως αναφέρει.

Συγκεκριμένα, η παγκόσμια τράπεζα εκτιμά ότι το τοπίο στον τραπεζικό κλάδο τα επόμενα χρόνια θα κυριαρχείται από αργή ανάπτυξη πιστώσεων, υψηλότερες δαπάνες απομείωσης, υψηλότερο κόστος λιανικών καταθέσεων και έντονες ανησυχίες για μαζική εκροή κεφαλαίων σε περίπτωση αναδιάρθρωσης χρέους.

«Ελλείψει ιστορικού παρατεταμένης ύφεσης στην Ελλάδα, έχουμε υποβάλει σε «τεστ αντοχής» τις προβλέψεις μας για τον κλάδο θεωρώντας ως δεδομένες τις υψηλές δαπάνες απομείωσης», αναφέρει η έκθεση. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την HSBC, ότι ο κίνδυνος μείωσης των εκτιμήσεων κερδοφορίας παραμένει, ενώ οι εκροές κεφαλαίων βρίσκονται υπό έλεγχο.

«Αυτό που κατά τη γνώμη μας αντανακλά σε γενικές γραμμές η τρέχουσα αποτίμηση είναι ότι ο τραπεζικός κλάδος είναι υποτιμημένος κατά 30%» σε σύγκριση με τον ευρύτερο τραπεζικό κλάδο της Ευρώπης, τονίζει.

«Ωστόσο, προχωρήσαμε σε μείωση της τιμής-στόχο για όλες τις τράπεζες που καλύπτουμε προκειμένου οι τιμές-στόχος να αντανακλούν τις επερχόμενες αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων κερδών προς τα κάτω», επισημαίνει η τράπεζα. Η HSBC διατηρεί την προτίμησή της για την Τράπεζα Κύπρου [BOCr.AT] Σχετικά άρθρα , χάρη στα αμυντικά της χαρακτηριστικά (λόγω της σχετικά μικρότερης έκθεσής της στις ανισορροπίες της ελληνικής αγοράς), όπως αναφέρει.

«Εάν εξαιρέσουμε τους σημαντικούς κινδύνους που απορρέουν από το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, θεωρούμε, επίσης, ότι η Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] Σχετικά άρθρα αποτελεί μια ισχυρή πρόταση μακροχρόνιου ορίζοντα», προσθέτουν οι συντάκτες της έκθεσης της HSBC με θέμα τις ελληνικές τράπεζες.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1836366

No comments: