16.6.10

Moody’s : Υποβάθμιση έξι ελληνικών τραπεζών

Στην αναθεώρηση των αξιολογήσεων χρέους και καταθέσεων εννέα ελληνικών τραπεζών προχώρησε σήμερα η Moody’s, υποβαθμίζοντας τις έξι εξ’ αυτών, σε συνέχεια της χθεσινής υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στην κατηγορία «junk».

Οι τράπεζες που υποβαθμίστηκαν από τον οίκο διεθνούς αξιολόγησης είναι η Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] Σχετικά άρθρα (σε Ba1/Not-Prime από Baa2/Prime-2), η EFG Eurobank [EFGr.AT] Σχετικά άρθρα (σε Ba1/Not-Prime από Baa3/Prime-3), η Alpha Bank [ACBr.AT] Σχετικά άρθρα (σε Ba1/Not-Prime από Baa3/Prime-3), η Αγροτική Τράπεζα (σε Ba2/Not-Prime από Baa3/Prime-3), η Emporiki Bank (σε Baa3/Prime-3 από Baa2/Prime-2) και η Γενική Τράπεζα (σε Baa3/Prime-3 από Baa2/Prime-2).

Παράλληλα, η Moody’s επιβεβαίωσε τη διατήρηση της αξιολόγησης του μακροπρόθεσμου χρέους και των καταθέσεων της Τράπεζας Πειραιώς στην κατηγορία «Ba1» και της Τράπεζας Αττικής στην «Ba2». Τέλος, ο οίκος θέτει υπό επανεξέταση την Marfin Egnatia Bank, χωρίς να προσδιορίσει εάν υπάρχουν πιθανότητες αναβάθμισης ή υποβάθμισης.

Μετά την υποβάθμιση του ελληνικού χρέους, η Moody's θεωρεί ότι μειώνεται και η ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει το τραπεζικό της σύστημα –μια παράμετρος που αντιπροσωπεύεται από τον «δείκτη συστημικής στήριξης» (systemic support indicator) που χρησιμοποιεί ο οίκος αξιολόγησης. Αυτό σημαίνει, ότι μετά την τελευταία υποβάθμιση η ελληνική κυβέρνηση δεν θεωρείται το ίδιο ικανή να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες σε περίπτωση ανάγκης, γεγονός που σημαίνει ότι ταυτόχρονα αυξάνεται και η επικινδυνότητα των ελληνικών τραπεζών.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1830831

No comments: