21.6.10

US STOCKS-Futures point to strong open after China yuan move

NEW YORK, June 21 (Reuters) - U.S. stocks were poised to rally at the open on Monday as China's vow to allow a flexible yuan invigorated optimism in the global recovery and raised the outlook for sales in the long term at U.S. multinationals.

China's yuan surged the most since its revaluation in 2005 following the surprise weekend announcement by China's central bank that it would allow greater flexibility for the currency. For details, see [ID:nN20208975]

The move is expected to boost purchasing power and demand in China, the world's third largest economy. A higher yuan would also help temper inflation by pushing down import prices, which could mean Beijing would have less need to tighten monetary policy aggressively.

http://www.reuters.com/article/idAFN2123110120100621?rpc=44

Ρουμπίνι: Συγκρατημένος για την απόφαση της Κίνας

Η απόφαση της Κίνας να «απομακρύνει» το γουάν από τη σταθερή ισοτιμία του με το δολάριο δεν θα οδηγήσει σε ενίσχυση αλλά σε υποχώρησή του, υποστηρίζει ο κ. Ν. Ρουμπίνι.

«Σαφώς πρόκειται για την πρώτη ένδειξη, εδώ και παρά πολλά χρόνια, αλλαγής της πολιτικής που ασκεί η Κίνα στις αγορές συναλλάγματος», υπογράμμισε σε δηλώσεις του στο Reuters ο κ. Ρουμπίνι.

Όμως αυτή η απόφαση θα πρέπει, πρώτα, να εφαρμοστεί στην πράξη, τόνισε ο γνωστός οικονομολόγος (και εκ πεποιθήσεως απαισιόδοξος) και πρόσθεσε ότι «ακόμη και εάν οι Κινέζοι αφήσουν το γουάν να ανατιμηθεί "απότομα" έναντι του δολαρίου, για το πρώτο έτος αυτή η ανατίμηση δεν θα είναι μεγαλύτερη του 3% έως 4%».

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/590546/ArticleNewsWorld.aspx


Κίνα: Ιστορική απόφαση σταδιακής "απελευθέρωσης" του γουάν

Μία εβδομάδα πριν την συνάντηση των ηγετών των 20 μεγάλων οικονομιών του G20, η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε τα σχέδιά της, να χαλαρώσει την de-facto σταθερή ισοτιμία του γουάν έναντι του δολαρίου, ενώ παράλληλα απέκλεισε την απότομη ανατίμηση του νομίσματος, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε ενίσχυση του κινεζικού «renminbi» θα είναι σταδιακή.

Οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις εδώ και πολύ καιρό στην Κίνα, ζητώντας να αφήσει το νόμισμα να κινηθεί πιο ελεύθερα έναντι του αμερικανικού, ενώ η Κίνα αναμενόταν να δεχτεί κριτική στη συνάντηση του G20 αναφορικά με τη «δυσκαμψία» του γουάν. Το σταθερό εύρος διακύμανσης έχει «κολλήσει» το γουάν στα 6,83 γουάν ανά δολάριο τους τελευταίους 23 μήνες.

Η People’s Bank of China (PBOC) ανακοίνωσε επίσημα την απόφασή της το Σάββατο στο Πεκίνο, δείχνοντας ότι η ανατίμηση αντανακλά την ενισχυμένη εμπιστοσύνη της κεντρικής τράπεζας στην παγκόσμια οικονομία.

«Η ανάκαμψη και η ανοδική πορεία της κινεζικής οικονομίας έχουν γίνει πιο στέρεες με την οικονομική σταθερότητα», σημείωσε η PBOC. «Η διαχείριση και οι αναπροσαρμογές της ισοτιμίας πρέπει να γίνουν σταδιακά έτσι ώστε να δώσουν στις εταιρείες το χρόνο να προσαρμόσουν τη δομή τους και να αφομοιώσουν σταδιακά τις επιπτώσεις των διακυμάνσεων του γουάν», συμπλήρωσε η κεντρική τράπεζα. Ωστόσο στην ανακοίνωση της τράπεζας αναφέρεται ότι το ημερήσιο εύρος διακύμανσης της τάξης του +,-0,5% έναντι του δολαρίου δεν θα αλλάξει.

Roubini: Η απόφαση της Κίνας ίσως ανατρέπει τα σχέδια των ΗΠΑ

Η απόφαση της Κίνας να εγκαταλείψει την πολιτική συγκράτησης του γουάν σε καθεστώς σταθερής ισοτιμίας με το δολάριο συνεπάγεται ότι το γουάν θα αποδυναμωθεί και όχι ότι θα ενισχυθεί όπως επιθυμεί η Ουάσινγκτον, εκτιμά ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini.

«Πρόκειται για την πρώτη σημαντική ένδειξη εδώ και χρόνια για αλλγή της κινεζικής συναλλαγματικής πολιτικής», δήλωσε το Σάββατο στο Reuters ο Roubini.

Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει ο ίδιος, αυτό που μένει να δούμε είναι το πώς η Κίνα θα εφαρμόσει πρακτικά το νέο σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσης ενός καλαθιού νομισμάτων το οποίο θα χρησιμοποιεί το Πεκίνο ως σημείο αναφοράς για το γουάν.

«Από τη στιγμή που δεν άλλαξαν το εύρος διακύμανσης που ίσχυε , ήτοι +,-5%, είναι πολύ πιθανό από τη Δευτέρα η Κίνα να αφήσει το renminbi να μεταβληθεί έναντι του αμερικανικού δολαρίου», τόνισε ο Roubini.

Εξάλλου, ο γνωστός για τις αμφιλεγόμενες εκτιμήσεις του οικονομολόγος, τον οποίο ωστόσο παρακολουθούν στενά στη Wall, σημείωσε ότι το γουάν έχει ενισχυθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες έναντι του ευρώ, το οποίο βυθίστηκε λόγω της κρίσης χρέους, συνεπώς δεν είναι απολύτως δεδομένο ότι το γουάν θα ενισχυθεί.

Στην περίπτωση που το ευρώ συνεχίσει να υποχωρεί, «το γουάν θα πρέπει να αφεθεί να υποτιμηθεί έναντι του δολαρίου, σε ένα παράδοξο αποτέλεσμα», σημείωσε ο Roubini.

«Ακόμη και στην περίπτωση που οι Κινέζοι επιτρέψουν την απότομη ανατίμηση του γουάν έναντι του δολαρίου, ο ρυθμός της εν λόγω ανατίμησης θα ήταν ήπιος τον επόμενο χρόνο, όχι μεγαλύτερος του 3% ή 4% καθώς το εμπορικό πλεόνασμα έχει συρρικνωθεί, η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί στην Κίνα και η αναταραχή στην αγορά εργασίας παραμένει σημαντική ανησυχία για τους Κινέζους», κατέληξε ο Roubini.

Γουάν: Η μεγαλύτερη αύξηση σε διάστημα 20 μηνών έναντι του δολαρίου

Τη μεγαλύτερη αύξηση σε διάστημα 20 μηνών κατέγραψε το γουάν έναντι του δολαρίου μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να «απελευθερώσει» το κινεζικό νόμισμα από το αμετάβλητο εδώ και δύο χρόνια επίπεδο έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Το γουάν ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,36% στα 6,802 γουάν/δολάριο στο Χονγκ Κονγκ, που είναι η μεγαλύτερη ενίσχυση του νομίσματος από τις 7 Οκτωβρίου του 2008, σύμφωνα με το σύστημα συναλλαγών συναλλάγματος China Foreign Exchange Trading System.

Η ενίσχυση του γουάν θα βοηθήσει στον περιορισμό του πληθωρισμού της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, ενώ θα στρέψει το επενδυτικό ενδιαφέρον από τον κλάδο των εξαγωγών προς τον κλάδο των υπηρεσιών, όπως ανακοίνωσε η People’s Bank of China.

Deutsche Bank: "Βλέπει" ετήσια άνοδο 3% για το γουάν τα επόμενα 3-5 χρόνια

Άνοδο 3% αναμένεται να σημειώνει κάθε χρόνο το κινεζικό γουάν, έναντι του δολαρίου, για τα επόμενα 3-5 χρόνια, σύμφωνα με όσα εκτιμά η Deutsche Bank και αναφέρει το Dow Jones Newswires.

«Οι προβλέψεις αυτές είναι λιγότερο επιθετικές από τις προηγούμενες εκτιμήσεις μας, καθώς ο ραγδαία αυξανόμενος πληθωρισμός των μισθών που γίνεται πολύ αισθητός τελευταία πρόκειται να μειώσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της Κίνας».

Ο οίκος εξάλλου εκτιμά ότι για κάθε αύξηση του γουάν κατά 3% έναντι του δολαρίου, η ανάπτυξη της Κίνας θα μπορούσε θα επιβραδυνθεί κατά 0,2%, ενώ ο όγκος των εξαγωγών θα μπορούσε να μειωθεί κατά 0,7%.

Ένα ενισχυμένο γουάν είναι θετικό για την εγχώρια κατανάλωση, τις μετοχές των εμπορευμάτων, ωστόσο είναι αρνητικό για τη ναυτιλία, τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα και τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, σημειώνει η Deutsche Bank.

http://www.capital.gr/News.asp?id=994831

______________________

Συμπλέω με τον Ρουμπίνι: η Κίνα προς προσεδάφιση - οι τύποι (οι αμερικάνοι) ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ!
Μετά την Ευρώπη, "έπεισαν" και την Κίνα, η οποία αποδεικνύεται πιο "κότα λυράτη" από τη σκληρή που έπαιζε...
κο κο κο κο κο κο κο κο κο κο

3 comments:

Greek Rider said...

Το θέμα είναι το εξής: Αν οι κινέζοι δεν χρειάζεται πλέον να στηρίζουν το νόμισμά τους τότε ποιος θα χρηματοδοτεί τα ελλείμματα των ΗΠΑ;

sterk said...

Αν η Κίνα καταφέρει να αναπτύξει μια αξιόπιστη και σφρυγιλή εσωτερική αγορά, το αδύναμο γουάν θα είναι όλο και λιγότερο χρήσιμο. Η ενδυνάμωση του γουάν θα προσφέρει επιπλέον φτηνές πρώτες ύλες για την τροφοδοσία της εσωτερικής αγοράς.

Και τότε ο πληθωρισμός θα επιστρέψει σε στο δυτικό κόσμο (αφού δολάριο και ευρώ θα μπορούν να αγοράζουν όλο και λιγότερα γουάν) και οι τραπεζίτες θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα επιτόκια, ενώ οι αναλυτές που πιστεύουν ότι πληθωρισμός και επιτόκια θα είναι στο 0 για πάντα, θα εκπλαγούν για άλλη μια φορά...

geokalp said...

καλημέρα

gr
δε νομίζω ότι θα έπρεπε να μας απασχολούν τέτοιες μικρές λεπτομέρειες...
η Κίνα αντιμετωπίζει μια δικιά της μίνι καπιταλιστική κρίση, όπου οι εργαζόμενοι απαιτούν καλύτερες συνθήκες εργασίας, μιλάμε ότι οι τύποι βρίσκονται επιεικώς στο Σικάγο του 1880...

sterk
η Κίνα εγκλωβίζεται όπως έχουν ήδη εγκλωβιστεί όλες οι οικονομίες στις επιταγές της εφαρμοζόμενης οικονομικής θεωρίας
μέχρι πριν τη κρίση, οι Κινέζοι εφάρμοζαν όλα όσα τους άρεσαν, για να δούμε αυτή τη φορά...