29.7.10

ΕΚΤ: Νέα αύξηση στη χρήση της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων

Η χρήση της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με επιτόκιο 0,25% αυξήθηκε ξανά την Τρίτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες τοποθέτησαν 79,089 δισ. ευρώ στη διευκόλυνση την Τρίτη, που αποτελεί αύξηση κατά 9,68 δισ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.

Το ποσό της επιπλέον ρευστότητας που βρίσκεται τοποθετημένο στην ΕΚΤ είναι πλέον κατά πάντω από 30 δισ. αυξημένο σε σχέση με το χαμηλό των 47,66 δισ. δολ. την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, το μέγεθος παραμένει αρκετά κάτω από τα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί πριν την εκπνοή των 442 δισ. ευρώ σε κεφάλαια 12 μηνών στις αρχές του Ιουλίου. Η υποχώρηση της ρευστότητας που ακολούθησε προκάλεσε τόσο τη ραγδαία πτώση της χρήσης της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων όσο και την αύξηση στα βραχυπρόθεσμα επιτόκια των χρηματαγορών.

Επίσης η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι η χρήση της έκτακτης διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης με επιτόκιο 1,75% σημείωσε μικρή άνοδο στα 45 εκατ. ευρώ από 7 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα.

http://www.capital.gr/News.asp?id=1019869

No comments: