28.7.10

Bundesbank: Η συρρίκνωση των πιστώσεων δεν απειλεί την ανάκαμψη

Δεν υπάρχουν σημάδια πιστωτικής κρίσης και κανένας λόγος ανησυχίας ότι το έλλειμμα πιστώσεων θα μπορούσε να ανακόψει την οικονομική ανάκαμψη στη Γερμανία, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση στις γερμανικές τράπεζες, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Deutsche Bundesbank.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας ανέφερε ότι οι περισσότερες τράπεζες που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση αναμένουν αύξηση του όγκου δανείων τον επόμενο χρόνο, κατά κύριο λόγο προς μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σημειώνει ωστόσο, ότι αρκετά μεγάλος αριθμός δανείων προς μεγάλες επιχειρήσεις λήγει τον επόμενο χρόνο, γεγονός που θα μπορούσε να μετριάσει τη συνολική ανάπτυξη των δανείων στην περίπτωση που δεν ανανεωθούν.

Προσθέτει εξάλλου ότι οι τράπεζες δεν αναμένουν να έχουν σημαντικές απομειώσεις δανείων μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Η Bundesbank επίσης ανέφερε ότι οι τράπεζες που έλαβαν μέρος εκτιμούν ότι οι δείκτες ιδίων κεφαλαίων θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητοι τον επόμενο χρόνο, καθώς τα μη διανεμηθέντα κέρδη και η γενικότερη διαδικασία απομόχλευσης θα αντισταθμίσει τον αρνητικό αντίκτυπο της επιδείνωσης των πιστοληπτικών αξιολογήσεων, τόσο των τραπεζών όσο και των πελατών τους.

Οι χαμηλότερες αξιολογήσεις για τα τραπεζικά ομόλογα περιορίζει την ικανότητά τους να τα υπολογίζουν στο συνολικό ύψος των κεφαλαίων τους, ενώ η χαμηλότερη πιστοληπτική ποιότητα των εταιρειών που δανείζονται από αυτές αναγκάζει τις τράπεζες να θέτουν σε υψηλότερο επίπεδο ρίσκου τα δάνεια που δίνουν.

http://www.capital.gr/News.asp?id=1019376

No comments: