22.7.10

E.Altman: Η Ελλάδα έχει το πιο επισφαλές προφίλ ιδιωτικού τομέα

Τη μέθοδο Z-Metrics αλλά και τις γενικότερες απόψεις του για την παγκόσμια αλλά και Ελληνική Κρίση θα αναλύσει ο Edward Altman κατά τη διάρκεια του 3ου Συνεδρίου Credit Risk Management της ICAP Group στις 26 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο Ledra Marriott.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Συνέδριο θα πλαισιώσουν, επίσης, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με 2 πολύ επίκαιρα θέματα: τη συνεργασία Εμπορικών και Οικονομικών Διευθύνσεων σε θέματα Πιστωτικού Κινδύνου καθώς και τη Διαχείριση Απαιτήσεων ως Βέλτιστη Πρακτική Διαχείρισης Credit Risk. Με Διακεκριμένο Χορηγό την ΕΘΝΙΚΗ Factors και Χορηγούς την 3E και τον ΕΣΕΔΑ, το φετινό Συνέδριο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την Ελληνική Αγορά τόσο λόγω της ομιλίας του E.Altman όσο και της θεματολογίας που άπτεται θεμάτων που καθημερινά αντιμετωπίζουν τα στελέχη των εταιρειών. Τη διοργάνωση υποστηρίζουν επίσης οι ATRADIUS, ENCODE και SPEEDEX καθώς και οι Χορηγοί Επικοινωνίας ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, BANKERS’ REVIEW, CFO Agenda, DAILY FAX και ΕΠΙΛΟΓΗ.

Ο κ.Νικήτας Κωνσταντέλλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ICAP Group, δήλωσε σχετικά: «Σε μια εποχή που η Ελλάδα διανύει ίσως την πιο δύσκολη οικονομικά φάση μεταπολεμικά, η ICAP Group με έντονο το αίσθημα της ευθύνης φέρνει στη χώρα μας τον κορυφαίο στον κόσμο αναλυτή σε θέματα που άπτονται της Διαχείρισης Πιστωτικού Κινδύνου τόσο σε εταιρικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Πιστεύουμε ότι με την πρωτοβουλία μας αυτή δίνουμε μία μοναδική δυνατότητα στο Ελληνικό επιχειρηματικό κοινό, να συνομιλήσει με έναν guru των Χρηματοοικονομικών και να συμμετάσχει σε ένα Συνέδριο με ουσιαστικό όφελος.»

Οι καθιερωμένοι χρηματοοικονομικοί δείκτες, όπως η ανάπτυξη του ΑΕΠ, τα επίπεδα χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ, το χρηματοοικονομικό έλλειμμα, το έλλειμμα εμπορικών συναλλαγών, η ανεργία, η παραγωγικότητα, δεν προειδοποίησαν έγκαιρα ή ικανοποιητικά για σοβαρές εθνικές χρηματοοικονομικές κρίσεις. Αντίθετα, μοντέλα όπως η καθιερωμένη Z-Score τεχνική του παγκοσμίου φήμης Καθηγητή Χρηματοοικονομικών, Edward Altman, και πιο πρόσφα¬τα (2010) το σύστημα “Risk Metrics” Z-Metrics™ μπορούν να μας μάθουν αρκετά για τον κίνδυνο αδυναμίας πληρωμής του Δημοσίου. Ένα πρόσφατο τεστ για τις πιθανότητες αθέτησης όπου χρησιμοποιήθηκε η νέα μέτρηση Z-Metrics* έδειξε ότι η Ελλάδα έχει το πιο επισφαλές και λιγότερο υγιές προφίλ ιδιωτικού τομέα με μία μέση πενταετή πιθανότητα αθέτησης πάνω από 10,56%. Ακολουθούν η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία. Η Γερμανία και η Γαλλία είχαν ένα μέτριο συνολικό πιστωτικό κίνδυνο με το Ηνωμένο Βασίλειο (που ίσως αποτελεί έκπληξη) και την Ολλανδία να έχουν τους λιγότερο επισφαλείς ιδιωτικούς τομείς. Συγκριτικά οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς εμφανίζουν πιο υγιείς μετρήσεις. Επιπλέον, η πιθανότητα αθέτησης του ελληνικού χρέους από τα spreads των CDS ανέρχεται σε 24,10%, ήτοι είναι υπερδιπλάσια της αμέσως επόμενης στην εν λόγω κατάταξη Πορτογαλίας.

http://www.capital.gr/News.asp?id=1015855

No comments: