27.8.10

Έχασε τις 10.000 μονάδες ο Dow Jones

Κάτω από τις 10.000 μονάδες έκλεισε ο Dow καθώς η μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωση στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας δεν κατάφερε να μετριάσει τις ανησυχίες για τις εξελίξεις στην αμερικανική οικονομία.

Αναλυτικά, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 31.000 στις 473.000 αιτήσεις έναντι 490.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Οι ανησυχίες των επενδυτών για την ευρύτερη οικονομία ωστόσο παραμένουν στο προσκήνιο παρά τα θετικά στοιχεία από το μέτωπο της αγοράς εργασίας καθώς την Παρασκευή αναμένεται η προς τα κάτω αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Dearborn Partners, Paul Nolte, “περιμέναμε να δούμε καλύτερα αποτελέσματα από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων και τώρα προσπαθούμε να καταλάβουμε πόσο αδύναμη είναι η οικονομία χωρίς τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης

Επιπλέον με σημαντική πτώση ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του ακόμα και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq παρά την έντονη εταιρική κινητικότητα που εκδηλώθηκε από πλευράς εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Συγκεκριμένα, η 3Par έγινε αποδέκτης της αναβαθμισμένης προσφορά εξαγοράς της, από την Dell, έναντι 1,6 δις. δολαρίων, αφήνοντας πίσω την προσφορά της ανταγωνίστριας Hewlett- Packard.

Ωστόσο και η Hewlett- Packard ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην εξαγορά της ομοεθνή Stratavia προκειμένου να ενισχύσει την θέση της στην εγχώρια αγορά.

http://www.euro2day.gr/markets/usa/140/articles/600565/ArticleMarketsUsaEurope.aspx

___________________________

Πόσο;
Πολύ!
Και η απόδειξη είναι απλή:

"Η αντιμετώπιση της κρίσης έγινε με γενναία μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής και με τον πακτωλό τρισεκατομμυρίων δολαρίων που έριξαν οι κεντρικές τράπεζες στο τραπεζικό σύστημα για τη διάσωση των τραπεζών.

Οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Ευρωζώνης και της Βρετανίας, αφού εξήντλησαν το οπλοστάσιό τους με τα συμβατικά όπλα, πήραν πρόσθετα ανορθόδοξα μέτρα τυπώνοντας νέο χρήμα για να σώσουν τις οικονομίες. Δηλαδή εφήρμοσαν τη στρατηγική του helicopter money για την αντιμετώπιση της χειρότερης ύφεσης από το 1930. Η ρήση helicopter money αποδίδεται στον σημαντικό διανοητή της οικονομικής επιστήμης Μίλτον Φρίντμαν, πατέρα του μονεταρισμού, που δημιούργησε τη διάσημη Σχολή του Σικάγου και το 1976 έλαβε το Νομπέλ Οικονομίας. Και χρησιμοποιήθηκε λεκτικά από τον Μπεν Μπερνάνκι, που αποκαλείται helicopter Ben.

Πάντως, η στρατηγική αυτή δεν απέδωσε όταν εφαρμόστηκε στην Ιαπωνία τη «μαύρη δεκαετία» του 1990. Μια πολιτική που αυξάνει ποσοτικά την προσφορά χρήματος (quantitative easing) και που οδηγεί αναπόφευκτα στη μετατροπή του χρέους σε ρευστό (δηλαδή στη διαβόητη πολιτική του monetizing the debt).

Η Fed έχει εκτυπώσει αφειδώς -και χωρίς όρια- νέο χρήμα. Η Τράπεζα της Αγγλίας είναι η πρώτη ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα που χρησιμοποίησε τη quantitative easing (ποσοτική χαλάρωση). Φαντασθείτε το μέγεθος της αποτυχίας όταν ήδη έχουν παρέλθει τρία χρόνια κρίσης και οι κεντρικοί τραπεζίτες εξακολουθούν και ρίχνουν χρήμα στο τραπεζικό σύστημα. Και η κατάσταση γίνεται απελπιστική, καθώς βρίσκεται σε έξαρση το «σύνδρομο της ανεργίας». Τα 15 εκατ. άνεργων Αμερικανών αποτελούν βαθιά πληγή και ντροπή για την Αμερική.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες της Δύσης δεν ελέγχουν πλέον τη ρευστότητα του παγκόσμιου συστήματος. Μπορούν να δώσουν αφειδώς ρευστότητα στο σύστημα (και το κάνουν). Αλλά η έξοδος κινδύνου από τη στρατηγική αυτή κρύβει πολλές παγίδες. Οι «ειδικοί» αναγνωρίζουν τον κίνδυνο. Αλλά, όλοι έχουν αυτοπαγιδευτεί... "

Η σύντομη εξιστόρηση από τη ΖΖ είναι απόλυτα ενδεικτική του το ακριβώς δεν λειτουργεί: ο τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης δεν επαρκεί, ούτε τα όσα πρωτόγνωρα χρησιμοποιηθήκαν...

Είπαμε, πλέον χρειάζεται κάτι άλλο, έγραψα και τρεις εναλλακτικές, σίγουρα υπάρχουν και άλλες:

"Ίσως η λέξη κλειδί να λέγεται "εμπιστοσύνη", είτε διατραπεζική είτε καταναλωτική είτε εμπορική, είτε από την άλλη "φόβος". Ίσως το "κλειδί" να είναι το επιτόκιο, το οποίο σε υψηλότερα επίπεδα θα διαλύσει κάθε φούσκα που συντηρείται αλλά και θα στείλει στα θυμαράκια κάμποσους. Μπορεί η δοκιμασμένη "συνέχιση της διπλωματίας με άλλα μέσα"."

2 comments:

Κυριάκος said...

Έχω κάποιες ερωτήσεις:

- Ποιες φούσκες θα αντιμετωπίσουμε με άνοδο των επιτοκίων; Μου κάνει εντύπωση που οι άνθρωποι που δεν είδαν τη μεγαλύτερη φούσκα του αιώνα και μετά δικαιολογήθηκαν λέγοντας πως δεν υπάρχει ακριβής ορισμός της φούσκας οπότε ακόμα κι αν το υποπτευόμασταν πώς να το αποδείξουμε τώρα βλέπουν φούσκες παντού. Το πρόβλημα της εμπιστοσύνης μου φαίνεται μάλλον πρόβλημα ανασφάλειας. Τα σκατώσαμε big time και τώρα ζητάμε από την κυβέρνηση να κάνει κάτι επειδή δεν εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον.

- Τι σημαίνει οτι απέτυχε το QE? Με ποια κριτήρια; Πού θα βρίσκονταν οι οικονομίες χωρίς αυτό ή με κάποια (ποιά;) εναλλακτική προσέγγιση; Δεν εξετάζω το επιχείρημα από οικονομκή σκοπιά (δεν έχω τις γνώσεις) αλλά από λογική και μου φαίνεται λειψό.

geokalp said...

Κυριάκο καλημέρα

- δεν είμαι σίγουρος ότι βλέπουν φούσκες ακόμα και σημερα...
στην ακραία(!!) περίπτωση που αυξήσουν αύριο τα επιτόκια, πολύς κόσμος που δανείζεται για το Α (κεφαλαιακή επάρκεια) και τα χώνει στο Β (κερδοσκοπία, ντάου)θα πάθει νίλα...

-το QE δεν απέτυχε απλά δεν είναι σε θέση να ωθήσει στην ανάπτυξη, όπως στη θεωρία...
απόλυτα κοντινό παράδειγμα:
μειώνω τα επιτόκια, ο άλλος θα δανειστεί
εκτός σχεδίου όμως το ότι ο άλλος χρωστάει 6 φορές το σπίτι του, θα δανειστεί κι άλλο; χωρίς δουλειά;
το θέμα με το QE είναι ότι το φρεσκοτυπωμένο έπεσε μέχρι τις τράπεζες, όχι πιο κάτω, στους πολλούς (=εξού και ο όχι πληθωρισμός)

κατά τη θεωρία αλλά και τη πράξη του, το πρόβλημα (συνέπεια) λέγεται ανεργία/ύφεση [η οποία ξεκινά κυρίως από κερδοσκοπία]
καθώς ο ιδιωτικός τομέας αδυνατεί να λύσει το ζήτημα, μας μένει το δημόσιο έλλειμμα(χρέος), το οποίο θα πρέπει να δώσει αυτό που λείπει και είναι οι θέσεις εργασίας, ενδεχομένως (μάλλον βεβαιότητα) με αύξηση πληθωρισμού
το ζήτημα είναι ποιοι θέλουν και ποιοι όχι αυτή τη λύση, γιατί ΚΑΠΟΙΟΙ είναι σίγουρο ότι ΔΕΝ τη θέλουν...