26.8.10

Κυβέρνηση: Μόνο για δάνεια τα 25 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες

Αυξάνει την πίεση η κυβέρνηση προς τις τράπεζες προκειμένου μέρος των εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ που έχει εγκρίνει το υπουργείο Οικονομικών να διοχετευθεί μέσω δανείων στην πραγματική οικονομία. Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας χθες το πρωί στη Βουλή, ήταν σαφέστατος δηλώνοντας εν ολίγοις ότι «εγγυήσεις θα λάβει όποια τράπεζα αναλάβει δεσμεύσεις ότι θα δώσει δάνεια». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι αναφορές που έγιναν από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο στην συνάντηση που είχε χθες το βράδυ με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, στην ομιλία του χθες στη Βουλή, υποστήριξε ότι η «ρευστότητα θα δοθεί με ένα προαπαιτούμενο: Την κατάθεση συγκεκριμένων σχεδίων πιστωτικής επέκτασης από κάθε τράπεζα ξεχωριστά. Μόνο έτσι θα δοθούν τα χρήματα αυτά στις ελληνικές τράπεζες». Και ο υπουργός κατέληξε, «τα χρήματα αυτά πρέπει και θα πάνε στην πραγματική οικονομία». Όπως είναι γνωστό, το υπουργείο Οικονομικών, κατ΄ απαίτηση της τρόικας, προχώρησε στην παροχή επιπλέον εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ προς το πιστωτικό σύστημα.

Να σημειωθεί ότι σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν επιπλέον 15 δισ. ευρώ, που περιλαμβανόταν στο Μνημόνιο του Μαΐου. Και βέβαια υπήρξε και το πακέτο των 28 δισ. ευρώ, που δόθηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. στις τράπεζες όταν ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση το 2008.

Πιστωτική επέκταση
Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται, πλέον, ότι στο θέμα της ανάπτυξης καταγράφεται σημαντική υστέρηση και αναζητούν τρόπους προκειμένου να βρεθεί λύση και να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη. Βλέποντας, μάλιστα, τα στοιχεία από την πιστωτική επέκταση διαπιστώνουν πως μήνα με τον μήνα η κατάσταση επιδεινώνεται, αφού οι ρυθμοί αύξησης του δανεισμού τείνουν στο μηδέν. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, από τη Βουλή έκανε χρήση των επίσημων στοιχείων της ΤτΕ, που έλεγαν πως η πιστωτική επέκταση τον Δεκέμβριο του 2008 ήταν 16%, για να υποχωρήσει στο 4,4% τον Οκτώβριο του 2009, ενώ σήμερα είναι μόλις 2,4%. Ο υπουργός, ωστόσο, δεν επέρριψε την αποκλειστική ευθύνη στις τράπεζες, τονίζοντας ότι όλα αυτά συνέβησαν «σε μία περίοδο πρωτοφανούς κρίσης για τις ελληνικές τράπεζες και αδυναμίας άντλησης ρευστότητας από τις διεθνείς αγορές».

Το άλλο θέμα στο οποίο και αναφέρθηκε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή είναι οι εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό σύστημα, τονίζοντας πως «θέλουμε έναν ισχυρό δημόσιο πυλώνα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, έχουμε ζητήσει, όμως, από ξένους επενδυτικούς οίκους μία συνολική αποτίμηση των στρατηγικών επιλογών του Δημοσίου, της αξίας των συμμετοχών του Δημοσίου, προκειμένου να δούμε ποιες είναι καλύτερες κινήσεις που διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον». Θα πρέπει να σημειωθεί πως η τρόικα τάσσεται υπέρ της συγκέντρωσης στον τραπεζικό τομέα, ενώ απορρίπτει την πιθανότητα συγκέντρωσης τραπεζών υπό κρατικό έλεγχο, κάτι που είπε προς τους εκπροσώπους της ΟΤΟΕ, στην προχθεσινή συνάντησή τους.

Συνάντηση τραπεζιτών με τον Γ. Προβόπουλο για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης

Η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας μέσα από τις πρόσθετες εγγυήσεις των 25 δισ. ευρώ ήταν ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν στον τραπέζι της συνάντησης που είχαν ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος και οι επικεφαλής των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών. Ο διοικητής της ΤτΕ συμπαρατάχθηκε με τις απόψεις του υπουργού Οικονομικών, κάτι που δεν απέρριψαν οι τραπεζίτες, ωστόσο ζήτησαν επιπλέον διευκρινίσεις.

Ο Γ. Προβόπουλος τους ανέφερε πως θα δημιουργηθεί από το υπουργείο Οικονομικών ένας μηχανισμός παρακολούθησης των δανείων που θα δίνονται και ανάλογα θα δίνονται οι εγγυήσεις. Τόνισαν, μάλιστα, ότι οι τράπεζες, ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, έχουν κατορθώσει να διατηρούν σε θετικό έδαφος την πιστωτική επέκταση, όταν σε κάποιες ανάλογες περιπτώσεις σε ευρωπαϊκές χώρες ήταν αρνητική.

Στην συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη διεθνή οικονομία και το οικονομικό κλίμα διεθνώς και ειδικότερα στην ελληνική αγορά και το τραπεζικό σύστημα. Εκτίμηση των τραπεζιτών ήταν ότι η δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα βαίνει προς μία καλύτερη πορεία. Οι τραπεζίτες συμφώνησαν παράλληλα να προχωρήσουν μέσα στον Σεπτέμβριο από κοινού με την Τράπεζα της Ελλάδος σε παρουσιάσεις της ελληνικής οικονομίας και προβολής του έργου που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο ανάκαμψης της οικονομίας σε ξένους επενδυτές. Στη συνάντηση τέθηκε επίσης και το θέμα της εποπτείας της ασφαλιστικής αγοράς την οποία αναλαμβάνει η Τράπεζα της Ελλάδος από 1η Δεκεμβρίου και η οποία παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα.

Μάλιστα, ο Γ. Προβόπουλος έστειλε σαφές μήνυμα πως ο έλεγχος της ΤτΕ θα είναι αυστηρός με στόχο την πλήρη εξυγίανση της αγοράς.

Στην συνάντηση συμμετείχαν από πλευράς της Εθνικής Τράπεζας οι Β. Ράπανος και Απ. Ταμβακάκης, από την Alpha Bank ο κ. Δ. Μαντζούνης, από την Eurobank οι Ν. Νανόπουλος και Ευ. Χριστοδούλου, από την Τράπεζα Πειραιώς ο κ. Μ. Σάλλας και από την Αγροτική ο κ. Θ. Πανταλάκης.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=53313148

_________________________________________

Καλύτερα θα ήταν να μας έλεγαν ότι συζήτησαν το θέμα του credit scoring των υποψήφιων δανειοληπτών καθώς ο πήχης έχει ανέβει πλέον σε prime+ επίπεδα ακόμα και με δεύτερες εξασφαλίσεις...

επίσης

No comments: