27.8.10

Πειραιώς: Στα 37 εκατ. τα κέρδη στο εξάμηνο

Στα 37 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Πειραιώς στο εξάμηνο, ενώ στο β' τρίμηνο εμφάνισε κέρδη ύψους 2 εκατ. ευρώ, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για ζημιογόνο τρίμηνο.

Σημειώνεται ότι οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών για το β' τρίμηνο, σε δημοσκόπηση του Bloomberg, έκαναν λόγο για ζημιές 17,6 εκατ. ευρώ, προβλέψεις ύψους 105,3 εκατ. ευρώ και καθαρά έσοδα από τόκους ύψους 290,2 εκατ. ευρώ.


Τι ειπώθηκε στο conference call

Την διατήρηση των τάσεων βελτίωσης στα περιθώρια κερδοφορίας και μείωσης στα κόστη αναμένει για το γ' τρίμηνο η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, όπως τόνισε στο conference call μετά τα αποτελέσματα εξαμήνου.

Ειδικότερα, τόνισε ότι αναμένει μικρή βελτίωση στα περιθώρια σε τριμηνιαία βάση στο Q3 ενώ τόνισε ότι τα κόστη βρίσκονται σε πτωτική τροχιά που αναμένεται να συνεχιστεί και στους επόμενους μήνες.

Ωστόσο, η διοίκηση της τράπεζας αναμένει περαιτέρω αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. "Οι τάσεις στις αρχές του γ' τριμήνου δεν δείχνουν επιτάχυνση, αλλά η γενικότερη αίσθηση από την οικονομία μας καθιστά επιφυλακτικούς", σημείωσαν χαρακτηριστικά, ανώτατα στελέχη της Πειραιώς.

Μάλιστα, σημείωσαν ότι αναφορικά με το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η περίοδος Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Η διοίκηση της Πειραιώς επέδειξε επιφυλακτική αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία, τονίζοντας ότι ελπίζει σε μια ανάκαμψη «μάλλον όχι στο β’ εξάμηνο, αλλά θα δημιουργηθούν οι βάσεις για έναν νέο αναπτυξιακό κύκλο».



Προσέλαβε χρηματοοικονομικούς συμβούλους

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει προσλάβει τις επενδυτικές τράπεζες Merrill Lynch, Goldman Sachs και UBS ως συμβούλους, μετά την κατάθεση πρότασης για την απόκτηση της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ και του ΤΤ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Τράπεζα Πειραιώς, "ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση για αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και στην ανάγκη προσαρμογής του κλάδου στις νέες συνθήκες, υπέβαλε στις 14 Ιουλίου 2010 πρόταση προς την ελληνική κυβέρνηση για την ταυτόχρονη συνδυασμένη εξαγορά ποσοστού 77,31% της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Ελλάδος Α.Ε. και 33,04% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Ελλάδος Α.Τ.Ε. τα οποία κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο. Η πρόταση τελεί υπό εξέταση από την ελληνική κυβέρνηση.

Για το θέμα αυτό η Τράπεζα Πειραιώς έχει προσλάβει τις διεθνείς επενδυτικές τράπεζες BofA Merrill Lynch, Goldman Sachs International και UBS Investment Bank ως χρηματοοικονομικούς της συμβούλους.


Τα αποτελέσματα εξαμήνου της τράπεζας

Ειδικότερα, κατά το 1ο 6μηνο 2010 η οργανική κερδοφορία προ προβλέψεων του Ομίλου Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 14%, φτάνοντας τα €334 εκατ από €292 εκατ πέρυσι.

Τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων ανήλθαν στα 312 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο, μειωμένα κατά 15%. Η πτώση οφείλεται σε ζημιές 22 εκατ. στα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα έναντι κερδών 76 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τη σημαντικότερη συμβολή είχαν τα καθαρά έντοκα έσοδα, τα οποία αυξήθηκαν 12% σε ετήσια βάση στα €591 εκατ.

Το λειτουργικό κόστος διατηρήθηκε στο επίπεδο του 1ου 6μήνου 2009, ενώ στόχος για το 2010 είναι το κόστος να διαμορφωθεί σε επίπεδο χαμηλότερο του 2009.

Οι προβλέψεις αυξήθηκαν κατά 30% φτάνοντας τα €268 εκατ από €207 εκατ το 1ο 6μηνο 2009, με αποτέλεσμα να διατηρηθεί ο δείκτης κάλυψης καθυστερήσεων από προβλέψεις στο 50%.

Συνέπεια των παραπάνω ήταν τα καθαρά κέρδη του δεύτερου τριμήνου 2010 να ανέλθουν σε €30 εκατ, χωρίς τον έκτακτο φόρο €28 εκατ που επιβλήθηκε στις ελληνικές επιχειρήσεις για τα κέρδη του 2009, έναντι €7 εκατ το 1ο 3μηνο του έτους.

------

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Μιχάλης Σάλλας: "To 2ο 3μηνο 2010 εξελίχθηκε σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους για την ελληνική οικονομία. Η δημοσιονομική κρίση επέβαλε τελικά την ένταξη της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και τη δρομολόγηση παρεμβάσεων που για χρόνια εκκρεμούσαν.

Η δυσκολία του εγχειρήματος, το οποίο σήμερα υλοποιείται στην Ελλάδα, δεν αναιρεί τη σημαντική ευκαιρία που αποτελεί για τη χώρα. Η διόρθωση χρόνιων αδυναμιών και η απελευθέρωση του σημαντικού αναπτυξιακού δυναμικού από αγκυλώσεις του παρελθόντος είναι ο πλέον σίγουρος δρόμος για οικονομική και κοινωνική ευημερία μακροπρόθεσμα.

Εντός αυτού του περιβάλλοντος, ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος δοκιμάστηκε, αλλά με βάση τα θεμελιώδη και τις συνετές επιλογές του κατά την περίοδο της έντονης ανάπτυξης, βρέθηκε να αντιμετωπίζει την κρίση θωρακισμένος.

Στο 2ο 3μηνο 2010, ο Όμιλος Πειραιώς αντιμετώπισε αποτελεσματικά την αστάθεια του οικονομικού περιβάλλοντος και κατάφερε να βελτιώσει την οργανική κερδοφορία του. Για το 2ο 6μηνο του έτους με βάση τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται ότι θα υπάρξει ανθεκτικότητα των επιδόσεων του Ομίλου"
.

Ο διευθύνων σύμβουλος και αναπληρωτής CEO, κ. Σταύρος Λεκκάκος, σημείωσε: "Κατά το 1ο 6μηνο 2010 η οργανική κερδοφορία προ προβλέψεων του Ομίλου ενισχύθηκε κατά 14%, φτάνοντας τα €334 εκατ από €292 εκατ πέρυσι.

Τη σημαντικότερη συμβολή είχαν τα καθαρά έντοκα έσοδα, τα οποία αυξήθηκαν 12% σε ετήσια βάση στα €591 εκατ. Το λειτουργικό κόστος διατηρήθηκε στο επίπεδο του 1ου 6μήνου 2009, ενώ στόχος για το 2010 είναι το κόστος να διαμορφωθεί σε επίπεδο χαμηλότερο του 2009. Οι προβλέψεις αυξήθηκαν κατά 30% φτάνοντας τα €268 εκατ από €207 εκατ το 1ο 6μηνο 2009, με αποτέλεσμα να διατηρηθεί ο δείκτης κάλυψης καθυστερήσεων από προβλέψεις στο 50%.

Συνέπεια των παραπάνω ήταν τα καθαρά κέρδη του 2ου 3μήνου 2010 να ανέλθουν σε €30 εκατ, χωρίς τον έκτακτο φόρο €28 εκατ που επιβλήθηκε στις ελληνικές επιχειρήσεις για τα κέρδη του 2009, έναντι €7 εκατ το 1ο 3μηνο του έτους"
.


--------

Τα μεγέθη του ομίλου, στις 30 Ιουνίου, διαμορφώνονται ως εξής:

- Σύνολο ενεργητικού €56,6 δισ, +5% σε ετήσια βάση.
- Δάνεια μετά από προβλέψεις €38,5 δισ, αυξημένα κατά 3% σε ετήσια και 2% σε τριμηνιαία βάση.
- Καταθέσεις €29,7 δισ (-7% σε ετήσια βάση, -3,5% από την αρχή του έτους).
- Δείκτης δανείων προς καταθέσεις, εξαιρουμένων δανείων που αυτοχρηματοδοτούνται, στο 111%.
- Δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών στο 6,0%. Δείκτης κάλυψης από προβλέψεις στο 50,2%, στο επίπεδο του Δεκ.’08 και Δεκ.’09. Μαζί με τις εμπράγματες εξασφαλίσεις, η κάλυψη ανέρχεται στο 110%.
- Ίδια κεφάλαια στα €3,4 δισ. Εποπτικά ίδια κεφάλαια στα €3,7 δισ, με το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 9,7% (ε), Tier I στο 8,8% (ε), Core Tier I στο 7,9% (ε).

http://www.euro2day.gr/news/enterprises/122/articles/600469/Article.aspx

No comments: