25.8.10

ΗΠΑ: Σε ιστορικά χαμηλά οι πωλήσεις νέων κατοικιών

Σε νέα ιστορικά χαμηλά υποχώρησαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, καταγράφοντας πτώση 12,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.

Η μείωσή τους στις 276.000 ήταν μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν πτώση των πωλήσεων στις 339.000.

Τα στοιχεία για τις πωλήσεις του Ιουνίου αναθεωρήθηκαν σε αύξηση 12,1%, στα επίπεδα των 315.000, από αύξηση 23,6% που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, οι πωλήσεις νέων κατοικιών εμφανίζονται μειωμένες κατά 32,4%. Σημειώνεται ότι η μέση τιμή πώλησης μειώθηκε την ίδια περίοδο κατά 13,2% στα 235.300 δολάρια.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1858373

_________________________________

Στηρίζομαι στο μοντέλο που ανέλυσα πριν μερικές μέρες και σίγουρα δεν ήμουν ο μόνος που το έβλεπα ούτε ο πιο απαισιόδοξος για την αμερικάνικη οικονομία.

Ήρθαν οι μέρες που τα πακέτα στήριξης είτε τερμάτισαν είτε ξεθώριασαν, ήρθαν οι μέρες που κάποιοι είχαν θεωρήσει προγραμματισμένα ότι ο ιδιωτικός τομέας θα έπαιρνε τη κατάσταση στα χέρια του, την οικονομικά στη πλάτη του... Ήρθαν αυτές οι μέρες και τα σημάδια είναι εδώ ότι ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ λειτουργεί όπως είχε σχεδιαστεί να λειτουργήσει μόνο και μόνο διότι ο ιδιωτικός τομέας αδυνατεί να λειτουργήσει για το κοινό συμφέρον, δείτε ότι οι αμερικάνικες εταιρείες αντί να επενδύουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα μετρητά τα έχουν και ..κάθονται και μαζεύουν ακόμα περισσότερα.

Ίσως η λέξη κλειδί να λέγεται "εμπιστοσύνη", είτε διατραπεζική είτε καταναλωτική είτε εμπορική, είτε από την άλλη "φόβος". Ίσως το "κλειδί" να είναι το επιτόκιο, το οποίο σε υψηλότερα επίπεδα θα διαλύσει κάθε φούσκα που συντηρείται αλλά και θα στείλει στα θυμαράκια κάμποσους. Μπορεί η δοκιμασμένη "συνέχιση της διπλωματίας με άλλα μέσα".

Σημασία έχει ότι ο ιδιωτικός τομέας ακόμα και της Αμερικής δεν δείχνει ικανός να σταθεί στα πόδια του όταν αφεθηκε από τη "μαμά"/κράτος. Καθώς όμως έχουμε κάνει ένα βήμα μπροστά, με τον ελικοπτεράκια Μπεν να πετάει λεφτά ΜΟΝΟ στις τράπεζες ΜΠΑΣ και αυτές τα διαχειριστούν σωστά, οι προηγούμενες σχεδόν πρωτόγνωρες ενέργειες στήριξης τόσο της πραγματικής όσο και της virtual οικονομίας μάλλον πρέπει να επαναληφθούν - ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΛΕΟΝ, έτσι δείχνει σήμερα. Ίσως και αυτά να μην είναι αρκετά, δεν ξέρω... Μάλλον χρειάζεται κάτι επιπλέον...

No comments: