26.8.10

Ανακοινώθηκαν οι σύμβουλοι του Δημοσίου

Τις Deutsche Bank AG London Branch, HSBC BANK PLC και Lazard Freres SAS επέλεξε το ελληνικό δημόσιο ως συμβούλους για τις στρατηγικές επιλογές του όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, η Κυβέρνηση θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο προκειμένου να διαφυλάξει τη σταθερότητα του Ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και να προωθήσει τη στρατηγική του αναδιάρθρωση.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως σημειώνεται, η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε την ανάθεση σε διεθνείς χρηματοοικονομικούς συμβούλους του έργου του προσδιορισμού και της αξιολόγησης των στρατηγικών επιλογών του Δημοσίου, της αποτίμησης των συμμετοχών του Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα, και της αξιολόγησης των συνεπειών των διαφορετικών επιλογών στο τραπεζικό σύστημα, ιδιαιτέρως από την άποψη της αποτελεσματικότητας και χρηματοπιστωτικής ευστάθειας.

Εξάλλου, το στίγμα των προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης επανέλαβε τις τελευταίες ημέρες δημοσίως ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου λέγοντας ότι η κυβέρνηση επιθυμεί ισχυρό δημόσιο τραπεζικό πυλώνα. Άφησε βέβαια ανοικτό το ενδεχόμενο άλλων αποφάσεων μετά τις εισηγήσεις των τριών συμβούλων που προσέλαβε η κυβέρνηση.

Το ζήτημα είναι ότι θεωρητικά η παραπάνω θέση έρχεται εν μέρει σε αντίθεση με την βούληση της Κομισιόν η οποία στην έκθεσή της για το αναθεωρημένο μνημόνιο συστήνει πώληση με ανοικτή προσφορά της κρατικής συμμετοχής σε ΑΤΕ και ΤΤ και δίδει έμφαση στην ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων στην ΑΤΕ (και πώλησης περιουσιακών στοιχείων) για να μην επωμισθεί πρόσθετα βάρη το δημόσιο.

Αρμόδια στελέχη, εξηγούν ότι η έμφαση που δίδεται τόσο από τον υπουργό Οικονομικών όσο και από την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη για ισχυρό κρατικό πυλώνα δεν καθρεφτίζει απόφαση αποκλεισμού των ξένων. Αντικατοπτρίζει τις μικρές προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου να βρεθεί ξένη τράπεζα που να θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα υπό τις παρούσες συνθήκες.

Την ώρα που τα σενάρια περί αλλαγών στο τραπεζικό τοπίο φουντώνουν, τα ίδια στελέχη επισημαίνουν με έμφαση ότι η Κομισιόν στο ίδιο κείμενο δεν έκανε κανένα σχόλιο για την πρόταση της ΑΤΕ περί συγκέντρωσης κρατικά ελεγχόμενων τραπεζών σε μία "ομπρέλα".

http://www.capital.gr/News.asp?id=1035483

No comments: