26.8.10

Ευρωζώνη: Επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης τον Ιούλιο

Επιτάχυνση παρουσίασε η χορήγηση δανείων στον ιδιωτικό τομέα της ευρωζώνης τον Ιούλιο, όπως προκύπτει από στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Οικονομολόγοι προειδοποιούν πάντως ότι τα χαμηλά επίπεδα δανειοδότησης στις επιχειρήσεις και γενικά η μικρή ζήτηση για δάνεια εγκυμονούν κινδύνους για την ανάκαμψη στα 16 κράτη – μέλη.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η προσφορά χρήματος στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε κατά 0,9% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2009, έναντι ετήσιας αύξησης 0,5% που είχε καταγράψει τον Ιούνιο.

Τα δάνεια προς μη χρηματοοικονομικά ιδρύματα μειώθηκαν κατά 1,3% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, έναντι πτώσης 1,6% τον Ιούνιο, ενώ τα δάνεια προς τα νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 2,8%, παραμένοντας αμετάβλητα σε σχέση με τον Ιούνιο.

Τα ενυπόθηκα δάνεια σημείωσαν άνοδο 3,5%, έχοντας αυξηθεί τον προηγούμενο μήνα κατά 3,3%.

Η επιτάχυνση της συνολικής πιστωτικής επέκτασης αποδίδεται κυρίως στη μικρότερη μείωση των δανείων προς τις μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις. Όπως παρατηρούν πάντως αναλυτές, η βελτίωση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι ο τραπεζικός δανεισμός είχε μειωθεί ακόμα πιο πολύ τον Ιούλιο του 2009.

Το γεγονός αυτό καθιστά «πρώιμο το συμπέρασμα ότι οι εταιρικές πιστώσεις έχουν εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης», σχολίασε οικονομολόγος της ING Bank στις Βρυξέλλες.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1858792

No comments: