31.8.10

Krugman: Η οικονομία των ΗΠΑ χρειάζεται και άλλη στήριξη

Η αμερικανική οικονομία χρειάζεται άλλο ένα κρατικό πρόγραμμα στήριξης, μεγέθους αντίστοιχου με αυτό που «πέρασε» από το Κογκρέσο το Φεβρουάριο του 2009, εκτιμά ο οικονομολόγος Paul Krugman.

Μιλώντας στο CNBC, σχολίασε πως «όλα υποδεικνύουν την ανάγκη για περισσότερες δαπάνες. Η οικονομία παραμένει καταπιεσμένη», σχολίασε ο Νομπελίστας οικονομολόγος.

Ωστόσο, ένα τόσο μαζικό πρόγραμμα δαπάνης δεν αναμένεται να προταθεί σύντομα, ιδιαίτερα καθώς πλησιάζουν οι εκλογές.

Ο Krugman δήλωσε ότι οι επιδράσεις από τα κεφάλαια που διοχετεύθηκαν από το πακέτο στήριξης της οικονομίας, έχουν ξεθωριάσει πλέον, με την μεγαλύτερη επίδραση στην ανάπτυξη να αφορά στο τελευταίο τρίμηνο του 2009.

Τα κεφάλαια θα μπορούσαν να διατεθούν άμεσα για δαπάνες σε ανάγκες υποδομών ανά τη χώρα, οι οποίες τώρα δεν είναι δυνατό να ικανοποιηθούν.

Σύμφωνα με τον Krugman, η αγορά ομολόγων, η οποία έχει εκτιναχθεί σε υψηλό ρεκόρ, στην πραγματικότητα υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη να ανησυχούμε για τα ελλείμματα.

«Είναι ευτυχισμένοι να δανείζουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση κεφάλαια με πολύ χαμηλά επιτόκια. Η αγορά ομολόγων μας λέει ότι είναι τρομοκρατημένη με τον αποπληθωρισμό, με την ασθενή οικονομία για πάρα πολύ καιρό».

Πρότεινε ακόμη πως το επιπλέον πακέτο στήριξης της οικονομίας θα μπορούσε να προέλθει από φορολογικές απαλλαγές, αλλά όχι τέτοιες που να αφορούν τους εύπορους ή τις επιχειρήσεις.

«Μειώστε τους φόρους στους μισθωτούς. Αυτοί εάν έχουν λεφτά στα χέρια, μπορεί και να τα ξοδέψουν. Αν έχουν οι επιχειρήσεις ή οι πλούσιοι, δεν πρόκειται να ξοδέψουν τίποτα», σχολίασε χαρακτηριστικά.

http://www.capital.gr/News.asp?id=1037721

________________________________________

Απλά πράγματα που η "Καλή Κοινωνία" για τα κατανοήσει πρέπει να φτάσει στο αμήν. Κρούγκμαν επίσης
Κριτική από το 0hedge
Θα ήθελα την άποψή του, σήμερα, για το επιτόκιο

No comments: