29.9.10

Η Ελβετία επανέλαβε τις απειλές (!) παρεμβάσεων κατά του φράγκου

ZZ
Η ευημερία εξακολουθεί να αποτελεί ουτοπία, καθώς ο κίνδυνος από τα ισχυρά νομίσματα υπονομεύει κάθε προσπάθεια ανάκαμψης των οικονομιών. Αντίθετα, η Κίνα ευνοείται καθώς το νόμισμά της είναι χειραγωγούμενο, δεν διαπραγματεύεται ελεύθερα στις αγορές αφού είναι προσδεδεμένο στο δολάριο και ακολουθεί την κατεύθυνση του αμερικανικού νομίσματος. Η υποτίμηση του δολαρίου έχει ευνοήσει τις κινεζικές εξαγωγές εις βάρος των ευρωπαϊκών και των ιαπωνικών, αφού παράλληλα έχει υποτιμηθεί και το γουάν. Ενώ εμείς υποφέρουμε, αφού έχουμε χάσει με το ευρώ τη δυνατότητα να βοηθήσουμε την απολεσθείσα ανταγωνιστικότητά μας.
Η Ελβετία απειλεί να επανέλθει στην πολιτική των παρεμβάσεων με στόχο να πυροδοτήσει την πτώση του εθνικού νομίσματος τόσο έναντι του δολαρίου όσο και έναντι του ευρώ, το οποίο ως νόμισμα «ασφαλούς καταφυγίου» συνεχώς προσελκύει τα διεθνή κεφάλαια. Η κυβέρνηση, ιδιαίτερα θορυβημένη από το σκληρό της νόμισμα, επανεξετάζει την προσφιλή τακτική της υποτίμησης, προσφεύγοντας στις παρεμβάσεις και τις πρακτικές του παρελθόντος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελβετικό φράγκο από τις αρχές του έτους έχει ανατιμηθεί σημαντικά έναντι του δολαρίου σε ποσοστό 6% και έναντι του ευρώ καταγράφει αλματώδη άνοδο της τάξεως του 14,5%! Χθες το δολάριο κατέρρευσε στα 0,9753 έναντι του φράγκου, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από την κρίσιμη ισοτιμία του ενός δολαρίου προς ένα ελβετικό φράγκο.
Με απειλές ότι θα συνεχίσει τον «πόλεμο» για να αποτρέψει την ενίσχυση του φράγκου που έχει πλήξει την ευάλωτη ακόμη οικονομία, είναι η πρώτη χώρα –με εξαίρεση την πρόσφατη κίνηση της Ιαπωνίας– του G10, δηλαδή του ομίλου των 10 πλουσιότερων οικονομιών του κόσμου, που έχει ξεκινήσει να αντιδρά με παρεμβάσεις.
Οταν σε περιόδους οικονομικής αναταραχής και δεινής κρίση χρέους όλοι επενδύουν στο νόμισμά σου, δεν έχεις άλλη επιλογή παρά μόνον την ενεργή υποτίμησή του. Βεβαίως, οι Ελβετοί πράττουν ό, τι επιδιώκουν και άλλες κεντρικές τράπεζες, οι οποίες τυπώνουν χρήμα για να ενισχύσουν την εθνική οικονομία τους, λαμβάνοντας μέτρα «ποσοτικής χαλάρωσης», όπως αποκαλείται η περιβόητη πολιτική της «quantitative easing». Δηλαδή την πολιτική που ακολούθησαν οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Βρετανίας και απειλούν να την επαναλάβουν. H γνώμη ότι τα νομίσματα βρίσκουν ένα επίπεδο «αγοράς», είναι ελκυστική. Eντάξει... Oλα τα νομίσματα σήμερα είναι λες και έχουν δημιουργηθεί σε «κενό αέρος» από τις κεντρικές τράπεζες. Tο κόστος παραγωγής είναι μηδενικό, για πρακτικούς λόγους. Eτσι η τιμή της «αγοράς» εξαρτάται από την απόφαση των τραπεζών για το πόση ποσότητα εκτυπώνουν. Η Fed αναμένεται να εκτυπώσει ξανά αφειδώς νέο χρήμα, με το δολάριο να βυθίζεται στην πτώση.
Για να αντιμετωπιστεί η απειλή του αποπληθωρισμού (deflation) και η μάστιγα της ανεργίας, η Fed στο ανακοινωθέν σχεδόν προαναγγέλλει περισσότερο βίαιες κινήσεις χαλαρής νομισματικής πολιτικής, ώστε να τροφοδοτήσει με φρέσκο αέρα «τζάμπα χρήματος» την οικονομία.
H αμερικανική οικονομία δεν βρίσκεται πλέον στο χείλος της καταστροφής, όμως οι παρενέργειες από τη «φούσκα» της αμερικανικής στεγαστικής πίστης και το πιστωτικό κραχ δεν έχουν ακόμη πλήρως αμβλυνθεί. Tο μήνυμα ήταν σαφές. Oι τραπεζίτες-μέλη της Fed επανέλαβαν ότι «τα επιτόκια θα παραμείνουν στα μηδενικά επίπεδα για αρκετό ακόμη χρονικό διάστημα…». Το βασικό επιτόκιο (επιτόκιο που είναι καθοριστικής σημασίας αφού προσδιορίζει το κόστος χρήματος επί της οικονομίας) μειώθηκε στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα μεταξύ 0 - 0,25% ήδη από τον Δεκέμβριο του 2008. Ομως, η πληθωριστική πολιτική της Fed με την επανάληψη εκτύπωσης νέου χρήματος, για να στηρίξει τη δανειακή ενίσχυση των καταναλωτών, των μικρών επιχειρήσεων, των σπουδαστών και τα εκατομμύρια των Αμερικανικών που αδυνατούν να εξασφαλίσουν νέο στεγαστικό δάνειο, πλήττει το δολάριο. Η αμερικανική οικονομία παραμένει ευάλωτη και συνεπώς η Fed θα συνεχίσει να περιβάλλει με προστασία και ασφάλεια το χρηματοπιστωτικό σύστημα εκτυπώνοντας ξανά αφειδώς χρήμα!
Βεβαίως, η παγκόσμια ύφεση έχει τελειώσει! Οι οικονομίες της Ασίας τρέχουν λόγω της εντυπωσιακής ανάπτυξης της Κίνας. Στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη έχει αναχαιτιστεί η συρρίκνωση του ΑΕΠ ήδη από πέρυσι. Και καθώς οι εταιρείες ανανεώνουν τα αποθέματά τους, η παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να ενισχυθεί τους επόμενους μήνες. Αυτή θα ήταν μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη. Αλλά τίποτα δεν είναι δεδομένο.

No comments: