28.9.10

Προς πρόστιμα-πάγωμα επιδοτήσεων για τους παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας

Πρόστιμα και «πάγωμα» των κοινοτικών επιδοτήσεων στα κράτη-μέλη που παραβιάζουν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας αναμένεται να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη. Την ίδια ημέρα, μετά από πρόσκληση των εργατικών συνδικάτων, 100.000 εργαζόμενοι από όλη την Ευρώπη αναμένεται να αποκλείσουν το κέντρο των Βρυξελλών διαδηλώνοντας κατά των μέτρων λιτότητας και τη μείωση μισθών.
Τις νέες νομοθετικές προτάσεις θα παρουσιάσουν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του Συμφώνου Σταθερότητας και της βελτίωσης της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι προτάσεις της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας θα περιλαμβάνουν μία νέα διαδικασία, με ημι-αυτόματες κυρώσεις, όχι μόνο για τις χώρες οι οποίες παρουσιάζουν υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά και για αυτές που το χρέος τους ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ τους. Συγκεκριμένα, για τις χώρες με υπερβολικό δημόσιο χρέος, η Επιτροπή αναμένεται να προτείνει τη σταδιακή μείωσή του, κατά 5% ετησίως.
Παράλληλα, η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία ενός συστήματος παρακολούθησης, το οποίο όταν εντοπίζει «επικίνδυνες ανισορροπίες» στα δημοσιοοικονομικά μεγέθη ενός κράτους μέλους, θα ανάβει το «σήμα κινδύνου» και στη συνέχεια η Επιτροπή θα προβαίνει στις απαραίτητες διορθωτικές συστάσεις προς το συγκεκριμένο κράτος.
Τα κράτη-μέλη που αγνοούν τις συστάσεις της Επιτροπής για μείωση του ελλείμματος και χρέους θα υποχρεώνονται σε πρόστιμο το οποίο θα αντιστοιχεί στο 0,2% του ΑΕΠ τους. Την απόφαση για την επιβολή προστίμου θα μπορεί να την παίρνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα μπορεί να ακυρωθεί, μόνο με ειδική πλειοψηφία του Συμβουλίου υπουργών.
«Οι κυρώσεις θα είναι ρεαλιστικές και επαρκώς αποτρεπτικές για όλα τα κράτη μέλη και ιδιαίτερα για τα μέλη της ευρωζώνης», ανέφερε κοινοτικός αξιωματούχος.
Παρ' ΄ολα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη μέλη, σχετικά με την έκταση των κυρώσεων. Για παράδειγμα, η Μ. Βρετανία θέλει να τις περιορίσει μόνο στους κόλπους της ευρωζώνης, ενώ η Γερμανία, μαζί με τη Σουηδία και αρκετές πρώην ανατολικές χώρες θέλουν οι κυρώσεις να εφαρμόζονται σε όλους.
Επίσης, διχογνωμία υπάρχει και στο κατά πόσο η επιβολή κυρώσεων θα πρέπει να είναι άμεση. Η Γερμανία, η Μ. Βρετανία και η Ολλανδία είναι υπέρ των ημιαυτόματων κυρώσεων, κάτι με το οποίο φαίνεται πως δεν συναινούν η Γαλλία, η Ιταλία και το Βέλγιο, που επιθυμούν οι κυρώσεις να επιβάλλονται από τα κράτη-μέλη και όχι από την Επιτροπή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: