29.9.10

Ο Μίλιμπαντ διαφωνεί με την οικονομική πολιτική Μπράουν

Reuters, Associated Press
Πρόθυμος να διδαχθεί από τα λάθη και τα παθήματα του παρελθόντος εμφανίζεται ο νέος ηγέτης των Εργατικών στη Βρετανία. O Εντ Μίλιμπαντ διαχωρίζει τη θέση του από την οικονομική πολιτική του προκατόχου του, Γκόρντον Μπράουν, επισημαίνοντας ότι «κάναμε λάθος όταν πιστεύαμε πως μπορούσαμε να καταργήσουμε τον οικονομικό κύκλο της ανόδου και της πτώσης», όταν συμφωνήσαμε στη χαλάρωση των ρυθμίσεων που ζητούσε το Σίτι ή όταν μείναμε άπραγοι, ενώ βλέπαμε τον ιδιωτικό δανεισμό να αυξάνεται.
Ορισμένοι έσπευσαν να τον χαρακτηρίσουν «Κόκκινο Εντ», φοβούμενοι ότι θα οδηγήσει το Κόμμα προς τα αριστερά για να ευνοήσει τα εργατικά συνδικάτα. Εκείνος διεμήνυσε πως ζητεί από όλους υπευθυνότητα και από τα συνδικάτα επίσης, συμπληρώνοντας ότι δεν θα στηρίξει κύματα ανεύθυνων απεργιών.
Διευκρίνισε ότι συναισθάνεται την οργή των πολιτών για τους Εργατικούς, οι οποίοι δεν άλλαξαν το καθεστώς στο Σίτι και δέχθηκαν ότι η απάντηση ήταν η απορρύθμιση των αγορών. Ο κ. Μίλιμπαντ αποδέχθηκε την ανάγκη μείωσης των ελλειμμάτων, αλλά χωρίς να απειλείται η ανάκαμψη. Λόγου χάριν, όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν είναι δυνατόν να ακυρώνονται σχέδια για την κατασκευή χιλιάδων σχολείων, γιατί κινδυνεύει το μέλλον της επόμενης γενιάς και η δραστηριότητα των οικοδομικών εταιρειών. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός νέου μοντέλου οικονομίας για τη Βρετανία, μακριά από τη μεγάλη εξάρτηση από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, με επενδύσεις στις βιομηχανίες του μέλλοντος και στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τέλος, υπογράμμισε ότι οι Εργατικοί θα πρέπει να εξετάσουν με σοβαρότητα το ζήτημα της μετανάστευσης, ενώ τόνισε τη σημασία της συμμαχίας της Βρετανίας με τις ΗΠΑ, υπενθυμίζοντας πάντως ότι στην εξωτερική πολιτική πιο σημαντικές είναι οι αρχές της κάθε χώρας.

No comments: