30.9.10

ΗΠΑ: Υπερψηφίστηκε το σ/ν για την ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε με ψήφους 348 έναντι 79 νομοσχέδιο που προβλέπει την άσκηση πιέσεων στην Κίνα για να επανεκτιμήσει την ισοτιμία του κινεζικου νομίσματος.
Με το νομοσχέδιο αυτό ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή υψηλότερων δασμών σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα, με το σκεπτικό ότι η πολιτική του Πεκίνου επιτρέπει την υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος..
Το νομοσχέδιο αυτό εκτιμάται ότι θα προκαλέσει ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας στον ευαίσθητο τομέα των εμπορικών σχέσεων.
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ κατηγορούν την Κίνα ότι κρατά υποτιμημένο το γιουαν για να κάνει πιο ανταγωνιστικές τις εξαγωγές της στη διεθνή αγορά, πρακτική που δίνει στα κινεζικά προϊόντα προβάδισμα έναντι άλλων προϊόντων.
Το νομοσχέδιο μπορεί να παίξει ρόλο στις επικείμενες εκλογές στις ΗΠΑ, για το Κογκρέσο, καθώς οι πολίτες δείχνουν ιδιαίτερη ανησυχία για τις θέσεις εργασίας και την πορεία της οικονομίας.
Ωστόσο πριν υπογραφεί από τον πρόεδρο Ομπάμα θα πρέπει να περάσει και από τη Γερουσία, κάτι που δεν φαίνεται ότι είναι απολύτως βέβαιο.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1874334

No comments: