28.9.10

Vazquez: Μεγάλος ασθενής η ελληνική οικονομία

"Η ελληνική οικονομία είναι ο μεγάλος ασθενής. Βρίσκεται υπό παρακολούθηση και ακόμη δεν έχει βρεθεί το φάρμακο της άμεσης θεραπείας. Η κυβέρνηση εφαρμόζει πολύ σκληρά μέτρα, τα οποία είναι προ τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο ο δρόμος προς την έξοδο από το τούνελ είναι ακόμη μακρύς". Αυτό τόνισε κατά τη διάρκεια του Banking Money Conference 2010 ο κ. Aryam Vazquez, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος των αναλυτών για τις αγορές της Wells Fargo.

Ερωτηθείς για το πότε η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να επιστρέψει τις αγορές με στόχο να δανειστεί από αυτές, απάντησε ότι είναι πάρα πολύ νωρίς να γίνει μια τέτοια συζήτηση.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν οι κ. Γ. Χατζηνικολάου, διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος της Τ Bank, Δ. Παρασκευάς, δικηγόρος από το δικηγορικό γραφείο Ηλεία Παρασκευά, και Δ. Τσομόκος, καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Βασικό θέμα συζήτησης στο πάνελ όπου συμμετείχαν ήταν "Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στη μετά ΔΝΤ εποχή".

Ο κ. Τσομόκος υποστήριξε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μολονότι δεν επένδυσε σε τοξικά προϊόντα, έχει επηρεαστεί αρνητικά από το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας και όσο οι αγορές χρήματος και κεφαλαίου παραμένουν κλειστές για τις τράπεζες δεν μπορούμε να πούμε πως αυτές είναι υγιείς.

Υποστήριξε ότι η διαχείριση της κρίσης τους πρώτους μήνες ήταν σε ορισμένα σημεία ατυχής, καθώς προκαλέσαμε αποσταθεροποίηση των προσδοκιών.

Με περιγραφές του τύπου ότι η ελληνική οικονομία είναι σαν τον Τιτανικό.

Για τις συγχωνεύσεις ο κ. Τσομόκος είπε ότι δεν αποτελούν μονόδρομο, ενώ θεωρεί κλειδί για την επιτυχία του τραπεζικού συστήματος τη μη χειραγώγησή του από το κράτος.

Κλείνοντας ο κ. Τσομόκος είπε ότι πρέπει να υπάρξει recapitalization των ελληνικών τραπεζών και άμεση ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης.

Ο κ. Παρασκευάς, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στο κρίσιμο θέμα επαναπατρισμού κεφαλαίων, τονίζοντας ότι ο νόμος που ψηφίστηκε από την ελληνική βουλή για το θέμα δεν διευκολύνει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πρώτον, στον νόμο αναφέρεται ρητά πως για να φέρει κανείς τα κεφάλαιά του πίσω στην Ελλάδα πρέπει να υπάρχουν στο όνομά του.

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευά, τα περισσότερα κεφάλαια βρίσκονται εκτός Ελλάδος, σε off shore εταιρίες.

Δεύτερον, ο νόμος ορίζει πως οι διατάξεις του αφορούν στα μετρητά και ο κ. Παρασκευάς είπε ότι όσοι διαθέτουν μεγάλες περιουσίες έχουν πολύ λίγα μετρητά και οι επενδύσεις τους έχουν γίνει σε ομόλογα, σε μετοχές, σε hedge funds και σε εμπορεύματα.

"Και να είχαν πρόθεση να ρευστοποιήσουν, δεν τους αρκεί το χρονικό διάστημα μέχρι να πάρουν τα κεφάλαια στο χέρι τους".

Τρίτον, το ελληνικό δίκαιο, σύμφωνα με τον ίδιο, η φοροδιαφυγή έχει ταυτιστεί με το ξέπλυμα χρήματος. "Από νομική πλευρά, θεωρώ ότι θα ήταν ανόητος κάποιος που θα έφερνε τα κεφάλαιά του, καθώς θα ομολογούσε ότι μπορεί να συμμετέχει σε ξέπλυμα χρήματος".

Καταλήγοντας ο κ. Παρασκευάς είπε ότι η αποτυχία του εγχειρήματος του επαναπατρισμού κεφαλαίων θεωρείται σχεδόν δεδομένη.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Χατζηνικολάου, υπογράμμισε την ανάγκη ότι η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη, άρα ένα υγιές τραπεζικό σύστημα.

Αυτό πρέπει να βρει νέες πηγές χρηματοδότησης, προκειμένου να ενισχύσει με ρευστότητα την ελληνική οικονομία και την αγορά, ενώ για τις συγχωνεύσεις υποστήριξε πως δεν φέρνουν πάντα το θεμιτό αποτέλεσμα.

http://www.euro2day.gr/news/market/123/articles/605579/Article.aspx

No comments: