7.10.10

Βιομηχανία και εμπόριο στην Ελλάδα - από πάνω τους οι πολιτικοί και η αστυνομία

Ποινική δίωξη για πέντε κακουργήματα και τρία πλημμελήματα άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας, σε βάρος των τεσσάρων αστυνομικών και των υπόλοιπων 20 εμπλεκόμενων σε κύκλωμα λαθρεμπορίας τσιγάρων που εξάρθρωσε το ΣΔΟΕ και η ΕΛΑΣ.
Συγκεκριμένα κατηγορούνται για: "Εγκληματική οργάνωση", "πλαστογραφία σε βάρος του δημοσίου", "ξέπλυμα βρώμικου χρήματος", "απόπειρα ανθρωποκτονίας", "απλή συνέργεια" στην προηγούμενη πράξη, "κατάχρηση εξουσίας", "λαθρεμπορία", "οπλοφορία" και "οπλοχρησία".
Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν σε ειδικό ανακριτή και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την ερχόμενη εβδομάδα.
Το κύκλωμα φέρεται ότι λειτουργούσε με υψηλόβαθμη αστυνομική κάλυψη αφού ανάμεσα στους 20 συλληφθέντες είναι και ο διοικητής Ασφαλείας Χαλκιδικής, ο διοικητής και ο υποδιοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κασσανδρείας κι ένας ακόμη αστυνομικός, αδελφός του προηγούμενου, που υπηρετεί στην Κρατική Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Οι αστυνομικοί φέρονται ότι γνώριζαν και κάλυπταν τη δράση του κυκλώματος.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι διωκτικές αρχές εντόπισαν:
Ενα εργοστάσιο παρασκευής και τυποποίησης τσιγάρων στην περιοχή της Κασσανδρείας, μέσα στο οποίο υπήρχε ένα πανάκριβο μηχάνημα που χρησιμοποιούν οι καπνοβιομηχανίες.
• Μια αποθήκη στην ευρύτερη περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης, με τεράστιες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων που επρόκειτο να εξαχθούν σε χώρες της δυτικής Ευρώπης.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι διαφυγόντες δασμοί αγγίζουν τα 5.000.000 ευρώ .
Η άκρη του νήματος άρχισε να ξετυλίγεται όταν εντοπίστηκε ποσότητα τυποποιημένων τσιγάρων προερχόμενων από την Ελλάδα, σε πόλη της Γερμανίας. Οι γερμανικές αρχές ενημέρωσαν τις ελληνικές και ξεκίνησε αυτεπάγγελτη ενδελεχής έρευνα από το ΣΔΟΕ και την ΕΛ.ΑΣ. Εγιναν δεκάδες άρσεις τηλεφωνικών απορρήτων, σε τηλέφωνα που αντιστοιχούσαν στα παραπάνω πρόσωπα και από την παρακολούθηση των συνομιλιών οι αρχές στοιχειοθέτησαν τη συμμετοχή τους στο κύκλωμα. Η πρώτη ύλη του καπνού εκτιμάται ότι εισαγόταν από τη γειτονική Βουλγαρία, ενώ η παρασκευή και η τυποποίηση των τσιγάρων γίνονταν στη Χαλκιδική.

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=208663


Νέα τροπή προσλαμβάνει το σκάνδαλο παραγωγής και διακίνησης λαθραίων τσιγάρων από πολυμελές κύκλωμα, καθώς στην όλη υπόθεση φαίνεται να εμπλέκεται και η «γαλάζια» διοίκηση της Νομαρχίας Χαλκιδικής.

Στο κύκλωμα συμμετείχαν και ο διευθυντής της Ασφάλειας Πολυγύρου, ο διευθυντής Ασφάλειας του τμήματος Κασσανδρείας και δύο αστυνομικοί, από τους οποίους ο ένας υπηρετούσε στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Το παλιό εργοστάσιο του κυκλώματος διακίνησης λαθραίων τσιγάρων 
στη Χαλκιδική. Είχε καεί τον περασμένο Ιούνιο. Ηταν η αιτία να 
ξετυλιχθεί το κουβάρι για το κύκλωμαΣτον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης διαβιβάστηκε τμήμα της δικογραφίας, ώστε να γίνει ξεχωριστή προανάκριση για την εμπλοκή αντινομάρχη, ο οποίος, όπως προκύπτει από τις τηλεφωνικές καταγραφές των συνομιλιών που είχε με τον εγκέφαλο του εγκληματικού κυκλώματος, πήρε ποσό 40.000 ευρώ, ώστε να βοηθήσει να δοθεί η άδεια λειτουργίας ξηραντηρίου από το νομαρχιακό συμβούλιο και τις άλλες υπηρεσίες της νομαρχίας, προκειμένου να αποτελέσει το προκάλυμμα της όλης «επιχείρησης».
Η άδεια δόθηκε στα τέλη Αυγούστου, με το θέμα να εισάγεται εκτάκτως στο νομαρχιακό συμβούλιο Χαλκιδικής, παρά την αντίθεση της αντιπολίτευσης, όπως είπε στο «Εθνος» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος του Ν.Σ. Αργύρης Λαφαζάνης. Μετά τις αποκαλύψεις, ο νομάρχης Χαλκιδικής Αστέριος Ζωγράφος, όπως είπε χθες στο «Εθνος», ζήτησε την παραίτηση του 40χρονου αντινομάρχη, που εμπλέκεται στην όλη υπόθεση.
Από την ίδια δικογραφία προκύπτει επίσης ότι ο αρχηγός του κυκλώματος, ιδιοκτήτης εταιρείας σεκιούριτι, έδωσε ποσό 12.000 ευρώ σε υπαλλήλους της ΔΕΗ, προκειμένου να εξασφαλίσει την τροφοδοσία με ηλεκτρικό ρεύμα του παράνομου εργοστασίου παραγωγής λαθραίων τσιγάρων σε περιοχή κοντά στις Αγροτικές Φυλακές της Κασσάνδρας.
Για τους τέσσερις αστυνομικούς, πέρα από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν για την εμπλοκή τους στο εγκληματικό κύκλωμα, έχουν προκύψει στοιχεία και για άλλα αδικήματα. Γι’ αυτόν τον λόγο και αυτό το τμήμα της δικογραφίας έχει διαβιβαστεί επίσης στον εισαγγελέα Εφετών, ώστε να υπάρξει παραπέρα διερεύνηση.
Η έγκριση της άδειας από τη Νομαρχία Χαλκιδικής για την εγκατάσταση ξηραντηρίου καπνού στην περιοχή της Αθύτου, σε μια απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το παράνομο «εργοστάσιο», έχει μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών και ιδιαίτερα οι διαδρομές που ακολουθήθηκαν και τα δικαιολογητικά που χρησιμοποιήθηκαν και έγιναν αποδεκτά.
Τηλεφωνικές συνομιλίες
Οι διάλογοι που «καίνε»...
Στις τηλεφωνικές συνομιλίες, οι οποίες καταγράφηκαν με εισαγγελική άδεια, ο αντινομάρχης φέρεται να ενημερώνει σε τηλεφωνική συνομιλία τον ίδιο τον εγκέφαλο της σπείρας μετά την απόφαση:
Αντινομάρχης: «Πρώτο θέμα έγινε στο νομαρχιακό συμβούλιο. Η αντιπολίτευση με τη συμπολίτευση σκοτώθηκε για πάρτη σου».
Αρχηγός: «Αλλά είχαμε τον φίλο τον... που τα τακτοποίησε, έτσι;». Από τη συνομιλία φέρεται επίσης ο αντινομάρχης να έχει πάρει ως προκαταβολή 10.000 ευρώ και μετά την έγκριση της άδειας να κανονίζεται πώς θα του δοθούν και τα υπόλοιπα 30.000 ευρώ.

Σε άλλη συνομιλία ο αντινομάρχης ενημερώνει τον «αρχηγό» για όλες τις φάσεις έκδοσης της άδειας, που την είχε αναλάβει ο ίδιος: «Πρέπει να τελειώσω με την Πολεοδομία. Πρέπει να πάω να πάρω απόφαση νομάρχη.
Καταλαβαίνεις τι θα πει απόφαση νομάρχη, έτσι; Απόφαση νομάρχη είναι όπως τ’ ακούς, απόφαση νομάρχη. Να τον βάλω να υπογράψει μετά την εισήγηση και το νομαρχιακό που περάσαμε και να πάω να τελειώνω με την Πολεοδομία...». «Μου είπες θα τον ζορίσεις τον άλλον και εγώ τον ζόρισα να ξέρεις...» ακούγεται να λέει στη συνέχεια ο αντινομάρχης.

Αποκαλυπτικός είναι ένας τηλεφωνικός διάλογος που ακολούθησε μόλις γνωστοποιήθηκε η έγκριση της άδειας μεταξύ του διοικητή του τμήματος Ασφάλειας Κασσανδρείας με τον φερόμενο ως αρχηγό του κυκλώματος και ο οποίος επίσης περιλαμβάνεται στη δικογραφία.
Αστυνομικός: Ναι.
Αρχηγός: Ελα φίλε μου, τι τους έκανες εδώ;
Αστυνομικός: Ηρθε η άδεια για την παρασκευή τσιγάρων.
Αρχηγός: Ηρθε;
Αστυνομικός: Κοινοποιήθηκε η άδεια παρασκευής και τυποποίησης τσιγάρων (γέλια).
Αρχηγός: Ναι, ναι, ναι, νόμιμων και παράνομων.
Αστυνομικός: Ναι (γέλιο). Πήδηξαν όλοι, πάθανε.
Αρχηγός: Πήδηξαν.
Αστυνομικός: Ναι, ναι, πολύ μ’ άρεσε, πολύ το χάρηκα, μπράβο φίλε μου, άντε.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=34618948

 


Μετά από συντονισμένη επιχείρηση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ ΑΤΤΙΚΗΣ, εντοπίστηκε στην περιοχή των Αχαρνών Μενίδι, ένα πλήρως εξοπλισμένο εργοστάσιο παραγωγής λαθραίων τσιγάρων επώνυμης μάρκας (MARLBORO).


Κατά την επέμβαση των υπαλλήλων του Τμήματος τις πρώτες πρωινές ώρες της 22-09-2010, συνελήφθησαν τρία άτομα, τα οποία συμμετείχαν  στη διαδικασία παραγωγής και μεταφοράς των λαθραίων τσιγάρων και κατασχέθηκαν 27 τόνοι περίπου καπνού, 3.000.000 τεμάχια τσιγάρα, 300 κιβώτια με φίλτρα και μη καταμετρημένος ακόμη αριθμός από τσιγαρόχαρτο, αλουμινόχαρτο και άλλα υλικά συσκευασίας.

Επίσης κατασχέθηκαν πέντε μηχανήματα Ρωσικής, Βρετανικής και Κινεζικής προέλευσης, τα οποία χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή των λαθραίων τσιγάρων.
Κατασχέθηκαν επίσης ένα φορτηγό αυτοκίνητο με πλαστές γερμανικές πινακίδες κυκλοφορίας, ένα φορτηγό αυτοκίνητο τύπου ΒΑΝ φορτωμένο με φίλτρα και άλλα υλικά και ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=61733147 




«Λουκέτο» σε μία από τις μεγαλύτερες αποθήκες παρεμπορίου με χιλιάδες απομιμήσεις επώνυμων προϊόντων, έβαλαν χθες η Ελληνική Αστυνομία και οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων.

Η επιχείρηση έγινε παρουσία εισαγγελέα, με τη συνεργασία της ΕΛΑΣ, της Δημοτικής Αστυνομίας, κλιμακίου της ΥΠΕΕ και της υγειονομικής υπηρεσίας της Νομαρχίας Αθηνών. Η παράνομη αποθήκη, που εντοπίστηκε επί της οδού Κολωνού, ήταν άριστα οργανωμένη με κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, εντός και εκτός του κτηρίου, ειδικές κατασκευές, κρύπτες και μυστικά περάσματα που οδηγούσαν σε τεράστιους υπόγειους αποθηκευτικούς χώρους διπλανού κτηρίου. Η συνολική έκτασή της ξεπερνά τα 2.000 τ.μ., ενώ ο όγκος των προϊόντων απομίμησης που εντοπίστηκε, θα χρειαστεί τουλάχιστον τρεις ημέρες για να καταγραφεί από τις υπηρεσίες της ΥΠΕΕ και του δήμου.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=66563147

No comments: