9.10.10

Αποκλείει ανατίμηση του γουάν ο κεντρικός τραπεζίτης της Κίνας

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας απέκλεισε ρητά, σήμερα, ευρισκόμενος στην Ουάσινγκτον για τις εργασίες της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΔΝΤ, να ανατιμηθεί αισθητά κι άμεσα το γουάν, αλλά και να υποβληθεί σε μία «θεραπεία-σοκ» η δεύτερη σε μέγεθος, παγκοσμίως, οικονομία.
«Προσπαθεί η Κίνα να περάσει η οικονομία της σε ένα επίπεδο πιο ισορροπημένο, τούτο γίνεται προοδευτικά, όχι όμως με μία θεραπεία-σοκ», τόνισε μιλώντας στο δίκτυο του BBC ο κ.Ζου Σιαοτσουάν. Πρόσθεσε ότι η Κίνα «θα συνεχίσει τη μεταρρύθμιση του συστήματός της των συναλλαγματικών ισοτιμιών».
«Τον Ιούνιο, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι «εφεξής το γουάν θα διακυμαινόταν έναντι άλλων βασικών νομισμάτων πιο ελεύθερα», περίπου μία διετία αφότου η Ουάσινγκτον διαμαρτυρήθηκε για την 'άκαμπτη' ισοτιμία γουάν-δολαρίου. Όμως, η επίσημη αυτή ανακοίνωση δεν ακολουθήθηκε από έμπρακτες αποδείξεις, ενώ Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες πολλαπλασίασαν στο μεταξύ τις επικρίσεις τους για το 'άκαμπτο' γουάν στις συναλλαγματικές αγορές.
«Εμείς, προσέχουμε πολύ τα σχόλιά μας για τρίτες χώρες, απλά δηλώνουμε ότι η αναλογία του χρέους μας με το ΑΕΠ μας είναι, συγκριτικά, ασθενής», ανέφερε τέλος στη συνέντευξη στο BBC ο κεντρικός τραπεζίτης στο Πεκίνο.
Η Κίνα -μείον την περιοχή του Χονγκ Κονγκ- είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής των ΗΠΑ, σήμερα, έχοντας στο κρατικό θησαυροφυλάκιο κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ αξίας συνολικώς 846,7 δισ.δολαρίων.
Σήμερα, το αμερικανικό κρατικό εξωτερικό χρέος φθάνει το 93,5% του αμερικανικού ΑΕΠ (επίσημα αμερικανικά στοιχεία).
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: